Moralna propast: Nema lijeka za ebolu, jer pogađa Afriku - Vijesti.me
NE ISPLATI SE

Moralna propast: Nema lijeka za ebolu, jer pogađa Afriku

Ešton je uporedio međunarodnu reakciju na epidemiju ebole sa onom na širenje side, koja je ubijala ljude u Africi godinama prije nego što su razvijeni ljekovi

Ebola
Ebola (Foto: Reuters)

Vodeći britanski ljekar juče je rekao da zbog „moralnog bankrota“ farmaceutskih kompanija nije nađena vakcina protiv ebole jer ta industrija ne želi da investira u lijek protiv ove bolesti pošto je do sada pogađala samo ljude u Africi.

Profesor Džon Ešton, predsjednik britanskog Fakulteta za javno zdravlje rekao je, kako prenosi „Indipendent“, da Zapad ovaj virus treba da tretira kao da je pogodio najbogatije djelove Londona umjesto Sijera Leone, Gvineju i Liberiju. U razgovoru za britanski list Ešton je uporedio međunarodnu reakciju na epidemiju ebole sa onom na širenje side, koja je ubijala ljude u Africi godinama prije nego što su razvijeni ljekovi tek pošto se 1980-ih proširila na SAD i Britaniju.

„U oba slučaja (side i ebole), izgleda da je pogođenost manjinskih bespomoćnih grupa doprinijela sporoj reakciji i neuspjehu da se mobiliše i adekvatno primijeni međunarodna medicinska reakcija“, kazao je Ešton.

U slučaju side, po njegovim riječima, bile su potrebne godine prije nego što su izdvojena adekvatna sredstva za finansiranje istraživanja i tek nakon što su pogođene takozvane „nevine grupe“ (žene i djeca, pacijenti koji su se zarazili preko krvi i strejt muškarci) mediji političari, naučna zajednica i fondacije su počeli da primjećuju šta se dešava da i da se aktivnije angažuju.

U epidemiji ebole, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do sada je zvanično stradalo 729 osoba širom Liberije, Gvineje, Sireja Leonea i Nigerije, mada je ta cifra vjerovatno mnogo veća.

Prekjuče, jedna američka humanitarna organizacija potvrdila je da su dva američka humanitarna radnika oboljela i da su napustili zemlju. Doktor Kent Brentli je na liječenu u specijalizovanoj bolnici u Atlanti, u Džordžiji, nakon što je postao prva osoba oboljela od ove bolesti koja je stigla na teritoriju SAD. Drugi humanitarni radnik, Nensi Rajtbol trebalo je takođe da sleti juče privatnim avionom.

SZO je u petak upozorila da se epidemija u zapadnoj Africi širi brže nego što mogu da je kontrolišu. Generalna direktorka organizacije dr Margaret Čen, upozorila je da ukoliko situacija nastavi da se pogoršava, posljedice će biti „katastrofalne“ po ljudski život. Profesor Ešton vjeruje da više sredstava treba opredijeliti za istraživanje u cilju pronalaska lijeka.

„Na ovu vanrednu situaciju moramo reagovati kao da se događa u Kensingtonu, Čelsiju ili Vestministeru. Takođe se moramo pozabaviti skandaloznim odbijanjem farmaceutske industrije da investira u istraživanje za pronalazak lijeka ili vakcije, jer je broj oboljelih kako tvrde mali i ne bi opravdao njihovu investiciju. Ovo je moralna propast kapitalizma“, kazao je Ešton za „Indipendent“.

Zapadne zemlje su pod uzbunom nakon što je Patrik Sojer, službenik u liberijskoj vladi prošle nedjelje preminuo po dolasku na aerodrom u Lagos - što je prvi poznati slučaj u Nigeriji. Međunarodne avio-kompanije su naročito u centru pažnje zbog velikog broja putnika koji svakodnevno putuju u Zapadnu Afriku. Kompanija Dubai Emirata je juče suspendovala avione za Gvineju zbog krize sa ebolom.

Rad na razvijanju vakcine je i dalje u ranoj fazi u Sjedinjenim Državama i male su šanse da će biti spremna za aktuelnu krizu u Africi. Direktor američkog nacionalnog Instituta za javno zdravlje Antonio Faući kazao je da bi eksperimentalno testiranje vakcine za ebolu na ljudiama trebalo da počne sredinom septembra, nakon ohrabrujućih rezultata pretkliničkih testova na majmunima.