Nafte ima, svjetski izvori su neograničeni - Vijesti.me
Izloženi prevarama

Nafte ima, svjetski izvori su neograničeni

"Henri Kisindžer je rekao: ako kontrolišete naftu, kontrolišete cijele države, pa i čitav svijet. Zato je teorija o fosilnom gorivu komplementaran dio takve politike"

Poznati američki geopolitičar Vilijam Engdal istupio je nedavno u javnost s tvrdnjom da su priče o nestašici nafte lažne i da nafta nije fosilnog porijekla.

Engdal naime tvrdi da svjetske zalihe nafte nisu ograničene i da je i sam nekada vjerovao da bi nafta mogla nestati do 2050. godine. Sada je uvjeren da je riječ o čistoj izmišljotini naftnih kompanija, banaka i korporacija.

Autor knjiga “Stoljeće rata: Angloamerička naftna politika i novi svjetski poredak”, “Sjeme uništenja: geopolitika genetski modifikovane hrane i globalno carstvo” objavio je nedavno novu knjigu “Mitovi, laži i ratovi za naftu” u kojoj tvrdi da su priče o nafti kao fosilnom gorivu i priče o nestašici nafte čista izmišljotina. Tu priču su izmislile banke, korporacije, velike naftne kompanije i moćne porodice poput Rokfelera.

"To je uostalom na samrtnoj postelji i priznao M. King Hubert, tvorac teorije o oskudnosti nafte na čijim su tezama počivale sve kasnije pretpostavke. To da nema nafte, to je dogma. Počiva na teoriji da su ostaci dinosaurusa dospjeli duboko u tlo, negdje čak i 20 kilometara prije 50 miliona godina i da su se s njihovim ostacima dogodile neobične transformacije od kojih je nastala nafta", kazao je Engdal u intervjuu za Globus (prenio danas.hr), navodeći da su Rusi za vrijeme Drugog svjetskog rata došli do saznanja da nafta nije fosilnog porijekla.

Engdal je autor pet knjiga i stotina članaka o izvorima anglo-američkog ekspanzionizma, skoro vjekovnoj borbi SAD za naftu, i uzrocima sadašnje ekonomske krize
Priče o ograničenoj količini nafte na svijetu potrebne su, tvrdi Engdal, zbog naftnih giganata koji tako mogu da podižu cijene.

"Henri Kisindžer je rekao: ako kontrolišete naftu, kontrolišete cijele države, pa i čitav svijet. Zato je teorija o fosilnom gorivu komplementaran dio takve politike", ocijenio je Engdal.

"Rusi su dokazali da nafta potiče iz zemljinog jezgra, da se nalazi u samom njenom središtu. Tokom miliona godina razdvajanja zemljine površine i tektonskih pomjeranja otvorili su se kanali kojima je nafta krenula prema površini, pod velikim pritiskom i zbog visoke temperature u unutrašnjosti zemlje.

Tim kanalima ona negdje dolazi brže, negdje sporije. Ali, ima je svugdje. Nafte ima. Ona ne nestaje, niti presušuje, nego se samo u nekim slučajevima prebrzo crpi jer treba pričekati da dođe novi mlaz", kazao je Engdal.

"Nafta i prirodni gas su obnovljivi izvori. Ali, kad bi se to znalo, nafta ne bi koštala 120 dolara po barelu", zaključio je Engdal, koji smatra da bi realna cijena trebalo da bude 70 do 75 dolara po barelu.

Tvrdnje da će zalihe nafte biti iscrpljene su izmišljotina naftnih kompanija, banaka i korporacija. Rusi su dokazali da nafta potiče iz zemljinog jezgra. Nafte ima. Ona ne nestaje, niti presušuje, tvrdi Engdal

Ko je Vilijam Engdal

Američki politikolog i ekonomista Vilijam Engdal, autor je pet knjiga i stotina članaka o izvorima anglo-američkog ekspanzionizma, skoro vjekovnoj borbi SAD za naftu, i uzrocima sadašnje ekonomske krize. Rodio se 1944. u Minesoti, odrastao u Teksasu, a završio je prestižni Prinstonski univerzitet (1966) i stekao doktorat iz ekonomije u Stokholmu (1967-70).

Posljednjih dvadeset godina živi u Njemačkoj, gdje radi kao konsalting ekonomista. Sebe doživljava kao slobodnog novinara. Jedan je od najcitiranijih savremenih autora, o čemu svjedoči podatak da su mediji u proteklim godinama vrlo često navodili njegovo mišljenje o glavnim svjetskim pitanjima i žarištima sukoba.