Najmlađi Gadafijev sin navodno ubijen - Vijesti.me
PO KO ZNA KOJI PUT

Najmlađi Gadafijev sin navodno ubijen

U kratkom saopštenju Libijskog nacionalnog kongresa navodi se da je 28-godišnji Hamis Gadafi ubijen "u borbi", bez iznošenja detalja, prenio je "Gardijan"

Najmlađi sin bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, Hamis, ubijen je tokom posljednjih sukoba u Bani Validu, saopštile su libijske vlasti, tačno na prvu godišnjicu ubistva njegovog oca.

U kratkom saopštenju Libijskog nacionalnog kongresa navodi se da je 28-godišnji Hamis Gadafi ubijen "u borbi", bez iznošenja detalja, prenio je "Gardijan".

Hamis Gadafi, koga su libijski pobunjenici proglašavali mrtvim već nekoliko puta, što se svaki put pokazalo kao pogrešno, poznat je kao jedan od najtvrdokornijih sinova bivšeg libijskog vođe.

Libijske vlasti sada tvrde da je njegovo tijelo pronađeno poslije žestokih sukoba između progadafijevskih snaga i milicija bliskih libijskim vlastima u Bani Validu, jednom od posljednjih Gadafijevih uporišta u Libiji.

Vlasti navode i da je u tim sukobima ubijeno još 13, a ranjeno 120 ljudi, kao i da je ubistvo Hamisa propraćeno slavljem u Misrati, gdje je prenijeto i njegovo tijelo, kao prije godinu dana i tijelo njegovog oca, prenosi "Gardijan".

Vijesti o njegovoj navodnoj smrti, za neke stanovnike Misrate bile su razlog za slavlje, a za neke za žalost.

Drugi čovjek libijske vlade, Mustafa Abušegur potvrdio je da je Hamis Gadafi ranjen u Bani Validu, kao i da je preminuo na putu za Misratu, gdje se njegovo tijelo trnutno nalazi. Još nema fotografije tijela Gadafijevog najmlađeg sina.

U međuvremenu stižu i oprečne informacije o hapšenju nekadašnjeg portparola ubijenog libijskog vođe Muse Ibrahima Gadafija.

Dok libijske vlasti tvrde da su ga uhapsile, na audio-snimku postavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici, navodno sam Ibrahim demantuje da je uhapšen i kaže da se nalazi van Libije.

Muški glas na snimku odbacuje sve tvrdnje vlade da je uhapšen u Bani Validu, dok je pokušao da pobjegne iz grada, prenio je AP.

Ibrahim je tokom oružanog konflikta u Libiji prošle godine iznosio sva zvanična saopštenja tadašnje libijske vlasti, a zapadne novinske agencije ističu da je "urban" i da "tečno govori engleski", kao i da je držao redovne brifinge za novinare u luksuznom hotelu u Tripoliju.

Za njega se nije znalo gdje se nalazi još od pada Tripolija u avgustu 2011. godine, navodi Rojters.

AP je ranije objavio da je Ibrahim uhvaćen na punktu kod opsjednutog grada Bani Valida, koji libijske snage opisuju kao posljednji bastion simpatizera Gadafijevog režima.

Rojters podsjeća da je do sada nekoliko puta javljano da je Ibrahim uhvaćen.

Dva Gadafijeva sina, Hanibal i Muhamed su pobjegli u Alžir, Saad je u Nigeru dok je Saif al Islam u zatvoru.