NATO suočen sa izazovima bez presedana - Vijesti.me
STOLTENBERG GOVORIO PRED AMERIČKIM KONGRESOM

NATO suočen sa izazovima bez presedana

Šef Sjevernoatlantskog saveza upozorio na prijetnju od Rusije i pozvao na jedinstvo

Prvi Norvežanin kojem je ukazana čast da govori u Kongresu
Prvi Norvežanin kojem je ukazana čast da govori u Kongresu (Foto: Reuters)

Šef Sjevernoatlantskog saveza upozorio je juče američki Kongres na prijetnju koju „sve nametljivija Rusija” predstavlja za Alijansu, uključujuči masivno vojno nagomilavanje, prijetnje suverenim državama, upotrebu nervnih agenasa i sajber napade.

„Sad moramo prevazići međusobne razlike jer će nam naša alijansa biti još potrebnija u budućnosti. Suočeni smo sa izazovima bez presedana - izazovima sa kojima se nijedna država ne može sama suočiti”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kako je prenio Rojters.

Upozorivši da „vrijeme ističe”, on je, takođe, pozvao Rusiju da se vrati poštovanju Sporazuma o nuklearnim snagam srednjeg dometa, iz kojeg predsjednik Donald Tramp planira da povuče SAD na ljeto.

„NATO nema namjeru da raspoređuje kopnene nuklearne rakete u Evropi”, rekao je Stoltenberg. „Ali NATO će uvijek preduzimati neophodne korake da se obezbijedi vjerodostojno i efikasno odvraćanje.”

Stoltenberg je iskoristio govor i da snažno stane u odbranu „najuspješnijeg saveza u istoriji”, kojeg Tramp često ismijava.

Članovi Kongresa, koji su često pozdravljali Stoltenberga ovacijama, kazali su da njegovo obraćanje zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Senata vide kao šansu da se potvrdi američka posvećenost NATO-u.

Stoltenberg je prvi lider neke međunarodne organizacije i prvi Norvežanin kojem je ukazana rijetka čast da se obrati na taj način.

„NATO je dobar za Evropu, ali je dobar i za Sjedinjene Države”, rekao je Stoltenberg. Poziv Stoltenbergu da se obrati u vrijeme kada Alijansa slavi 70. godišnjicu uveliko se smatra načinom da se Trampu pošalje poruka o jakoj dvostranačkoj podršci NATO-u, navodi Rojters.

„Snaga neke država ne mjeri se samo veličinom njene ekonomije ili brojem vojnika, nego i brojem njenih saveznika”, dodao je Stoltenberg. „A preko NATO-a, SAD imaju više prijatelja i saveznika nego bilo koja druga sila. To je učinilo SAD jačim i bezbjednijim.”

Ranije ove godine, prije nego što je pozvala Stoltenberga u Kongres, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je povela delegaciju svojih demokratra u Brisel, gdje su se trudili da uvjere evropske saveznike da su razlike oko Trampove politike samo „porodične svađe” i da su transatlantske veze i dalje jake.

Prilikom susreta Stoltenberga i Trampa utorak, američki predsjednik je rekao da NATO pruža zaštitu od Rusije, ali da vjeruje da će odnosi sa Moskvom biti dobri. Kao i uvijek, Tramp je izbjegao da kritikuje Rusiju.

„Nadam sa da imamo dobar odnos sa Rusijom”, rekao je. „Ali mislim da ćemo se slagati sa Rusijom.”

Rusija unosi razdor u Alijansu prodajom sistema vazdušne odbrane Turskoj, članici NATO-a. SAD su stopirale isporuku opreme povezane sa njihovim lovcima F-35 Turskoj zbog njenih planova za S-400.

„Gajimo ozbiljnu zabrinutost u vezi sa njenim planovima da nastavi sa nabavkom sistema raketne odbrane S-400 i biće mogućih posljedica, u okviru zakona o sankcijama i programa F-35 ako nastavi”, rekao je zvaničnik Stejt deparmenta.

SAD kažu da će turska kupovina ruskog sistema raketne odbrane kompromitovati bezbjednost aviona F-35.

Turska je juče predložila SAD da formiraju radnu grupu koja će utvrditi da ruski S-400 ne predstavlja prijetnju za vojnu opremu SAD ili NATO, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Raste doprinos saveznika

Tramp je rekao da njegov pritisak na članice NATO-a da plaćaju više za odbranu dovodi do desetina milijardi dolara dodatnih doprinosa, ali da saveznici moraju još više povećati budžet. Stoltenberg je izjavio da članice NATO-a povećavaju vojnu potrošnju.

„Svi saveznici povećavaju vojnu potrošnju. Prije su oduzimali milijarde, a sad dodaju milijarde”, rekao je.

„Samo u posljednjih dvije godine, evropski saveznici i Kanada su potrošili dodatnih 41 milijardu dolara na odbranu. Do kraja sljedeće godine, ta cifra će porasti na 100 milijardi dolara”, rekao je Stoltenberg.


Vidi sve komentare