Njujork za obnovu uništenog u naletu uragana Sendi traži 30 milijardi - Vijesti.me
Od federalnih vlasti

Njujork za obnovu uništenog u naletu uragana Sendi traži 30 milijardi

Procjenjuje se da će šteta nastala uraganom Sendi preći 50 milijardi dolara, čime će skuplji biti samo uragan Katrina iz 2005.

uragan Sendi, Sendi
uragan Sendi, Sendi (Foto: Beta)

Guverner države Njujork Endrju Kuomo zatražio je od federalnih vlasti u Vašingtonu 30 milijardi dolara za obnovu onog što je porušenog i uništenog u naletu uragana Sendi, piše Njujork Tajms.

U detaljnom spisku koji je proslijeđen u Vašington, traži se 3,5 milijardi dolara za obnovu mostova, tunela, podzemne željeznice i nadzemne željeznice, i 1,65 milijardi dolara za obnovu kuća i zgrada uništenih u oluji.

Milijarde dolara su potrebne i za nadoknadu lokalnim vlastima za troškove prekovremenog rada za policiju, vatrogasce i ostale ekipe za vanredna dejstva.

Nekoliko milijardi dolara zajmova i grantova sa federalnog nivoa biće potrebno i za oživljavanje pogođenih poslovnih postrojenja.

Procjenjuje se da će šteta nastala uraganom Sendi preći 50 milijardi dolara, čime će skuplji biti samo uragan Katrina iz 2005. koji je pogodio Nju Orleans i kada je šteta iznosila 145 milijardi.

Federalne vlasti su tada pomogle pogođeno područje sa 110 milijardi dolara.

Predsjednik Amerike Barak Obama posjetiće u četvrtak Njujork da bi vidio kako napreduju radovi u obnovi grada, u kome i dalje 125.000 ljudi nema struju, a veliki broj benzionskih pumpi još je zatvoren.