Optužili SAD da pokušava da učini Pakistan \"žrtvenim jarcem\" - Vijesti.me
ODBACILI OPTUŽBE

Optužili SAD da pokušava da učini Pakistan \"žrtvenim jarcem\"

Pakistanski zvaničnici odbacili su navode SAD da su pomagali ekstremističku mrežu Hakani, i optužili su Vašington da pokušava da učini Pakistan \"žrtvenim jarcem\" njegovog problematičnog rata u Avganistanu.

Šef pakistanskog generalštaba Ašfak Kajani sazvao je danas specijalni sastanak viših vojnih komandanata, poslije navoda SAD da je vojna obavještajna služba Pakistana pomagala ekstremistima u napadima na američke mete u Avganistanu, saopšteno je iz vojske.

Pakistanski zvaničnici odbacili su navode SAD da su pomagali ekstremističku mrežu Hakani, i optužili su Vašington da pokušava da učini Pakistan "žrtvenim jarcem" njegovog problematičnog rata u Avganistanu.

Šef združenog američkog generalštaba Majk Mulen, optužio je pakistansku obavještajnu službu u četvrtak da je podržala Hakani ekstremiste u njihovom 22-časovnom napadu na američku ambasadu u Avganistanu, 13. septembra i u napadu kamionom-bombom prije nekoliko dana, kada je ranjeno 77 američkih vojnika.

Kajani je oštro odbacio američke optužbe, navodeći da su one bez osnova i da su deo javne "igre okrivljavanja", koja može da nanese štetu miru u Avganistanu.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani, takođe je odbacio optužbe u saopštenju izdatom kasno sinoć.

"Energično odbacujemo navode o saradnji sa pripadnicima Hakanija. Te optužbe pokazuju konfuziju i nered u redovima američkog establišmenta u Avganistanu o tome šta činiti dalje", rekao je Gilani u saopštenju.

"Hajde da izbjegnemo međusobna optuživanja i ponovo se obavežemo da ćemo raditi zajedno da eliminišemo terorizam, kao i za pomirenje u Avganistanu", naveo je Gilani.

Pakistan je, kako je tvrdio, prekinuo veze sa avganistanskim ekstremistima poslije napada na SAD 2001, i podržao je američku kampanju u Avganistanu, ali američki zvaničnici dugo su sumnjali da je Islamabad ipak održao veze i sa teroristima.

Uprkos optužbama, Mulen je naveo da Vašington treba da nastavi da sarađuje sa Islamabadom, što je prema ocjeni agencije AP, dokaz da su SAD donekle "vezane ruke" u odnosima sa Pakistanom koji je nuklearna sila.

Oko polovina američkih zaliha za rat u Avganistanu, s druge strane, ide preko pakistanskog tla, i uprkos otpužbama SAD na račun Islambada, dodaje AP, Vašington zna da mu je potrebna saradnja sa Pakistanom kako bi priveo avganistanske ekstremiste za pregovarački sto.