Posljedice najvećeg sajber napada: Rusija najviše pogođena, Reno morao da zaustavi proizvodnju - Vijesti.me
KOMPKUTERI NHS OBARANI JEDAN PO JEDAN

Posljedice najvećeg sajber napada: Rusija najviše pogođena, Reno morao da zaustavi proizvodnju

Među pogođenim organizacijama je i Njemačka željeznica (Deutsche Bahn), koja je saopštila da sinoćnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da monitori sa obavještenjima o dolascima i odlascima vozova na njenim stanicama nisu radili, javio je Asošiejted pres

Haker
Haker (Foto: Shutterstock)

Sajber napad koji je pogodio brojne kompanije i organizacije u 99 zemalja svijeta do sada je najveći takav napad po obimu, saopštila je danas evropska policijska agencija Europol.

Napad kojim je traženo plaćanje stotina dolara otkupa za ponovni pristup kompjuterskim sadržajima izvršen je na oko 75.000 kompjuterskih sistema, a najviše su pogođene evropske zemlje, uključujući i Rusiju, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Jedna od pogođenih organizacija je i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), čiji su kompjuteri širom zemlje obarani "jedan po jedan".

Preko ubačenog virusa "Vonakraj" (WannaCry), za ponovni pristup podacima zahtijevalo se plaćanje 300 dolara po kompjuteru, u virtuelnoj valuti bitkoin. Zbog toga što bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, otkazane su operacije.

Među pogođenim organizacijama je i Njemačka željeznica (Deutsche Bahn), koja je saopštila da sinoćnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da monitori sa obavještenjima o dolascima i odlascima vozova na njenim stanicama nisu radili, javio je Asošiejted pres.

Prema nekim izvještajima, Rusija je najviše pogođena sajber napadom, a na meti su bile njene banke, ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja, kao i ruska željeznica i drugi najveći mobilni operater u toj zemlji.

Francuski proizvođač automobila Reno (Renault) morao je zbog napada da obustavi proces proizvodnje u nekim fabrikama u Francuskoj i Sloveniji.

Pogođen je i veliki broj firmi u Španiji, kao i američka kompanija za isporuke Fedeks (FedEx) i portugalski Telekom.

Još se ne zna ko je odgovoran za napad, ali se vjeruje da je softver koji je korišćen za napad razvila američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) kako bi iskoristila slabosti u sistemima "Vindouz" (Windows) kompanije Majkrosoft, javio je Bi-Bi-Si.

Europol je upozorio da je "kompleksna međunarodna istraga" potrebna "da bi se identifikovali krivci".

Igrom slučaja, ministri finansija sedam najbogatijih zemalja svijeta sastali su se juče u Bariju da, izmedju ostalog, razgovaraju i o prijetnji sajber napada na globalni finansijski sistem, naveo je Bi-Bi-Si.