Republikanci protiv povećanja limita državnog duga - Vijesti.me
Strogo partijski

Republikanci protiv povećanja limita državnog duga

Trenutno je zvanični limit državnog duga SAD 15,194 biliona dolara, a planirano je da se, radi ispunjavanja finansijskih obaveza američke vlade, poveća do 16,394 biliona

Kongres SAD
Kongres SAD (Foto: wtaq.com)

Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio je predlog administracije Baraka Obame da se limit za federalni državni dug povisi za 1,2 biliona dolara, javila je agencija Rojters.

Glasanje je održano strogo po partijskim listama, pa je 239 kongresmena republikanaca usvojilo svoju "rezoluciju neodobravanja", dok je 176 demokrata podržalo predsjednika Obamu.

Analitičari ukazuju da ovo glasanje ima, prije svega, simboličan značaj, budući da Obama može da pribjegne pravu veta, a rezoluciju će odbaciti Senat, gdje demokrate imaju većinu glasova.

Trenutno je zvanični limit državnog duga SAD 15,194 biliona dolara, a planirano je da se, radi ispunjavanja finansijskih obaveza američke vlade, poveća do 16,394 biliona.

U avgustu prošle godine između vladajuće Demokratske stranke i opozicione Republikanske stranke u Kongresu bio je postignut kompromis da se limit državnog duga poveća za 2,1 bilion dolara u tri faze i smanji budžetski deficit za isti iznos tokom deset godina.