Sirijska vojska preuzela posljednju pobunjeničku enklavu u Homsu: "Savladan terorizam" - Vijesti.me

Sirijska vojska preuzela posljednju pobunjeničku enklavu u Homsu: "Savladan terorizam"

Sirijska vojska, Homs
Sirijska vojska, Homs (Foto: Beta-AP)

Snage sirijske vlade su ostvarile potpunu kontrolu nad posljednjom pobunjeničkom enklavom u provinciji Homs budući da su "savladali terorizam", nakon evakuacije hiljada naoružanih ljudi i civila, rekao je danas jedan sirijski oficir za državnu televiziju.

Pobunjenici su pristali da predaju područja na sjeveru najveće sirijske provincije u okviru sporazuma postignutog početkom maja. Prema sporazumu, hiljade pobunjenika i civila koji ne žele da žive pod kontrolom vlade u Damasku treba da se evakuiše na pobunjeničke teritorije na sjeveru Sirije.

Državni mediji i aktivisti su naveli da je prethodnih dana sjever Homsa napustilo više od 27.000 boraca i civila, što je najnovija u nizu kapitulacija pobunjenika širom zemlje i još jedna pobjeda za vladu predsjednika Bašara al-Asada.

Do napuštanja Homsa je došlo par dana nakon što su pobunjenici napustili posljednja preostala uporišta oko Damaska. Sirijska vojska i njeni saveznici se i dalje bore protiv Islamske države u posljednjem džepu južno od preijstonice.

Televizija al-Iharija je prikazala vojnike koji podižu sirijsku zastavu nad selom u sjevernom Homsu.