Soroš obećao milijardu dolara pomoći univerzitetima - Vijesti.me
"Za jačanje demokratije"

Soroš obećao milijardu dolara pomoći univerzitetima

Ideja je povezati postojeće univerezitete širom svijeta, kao odgovor na globalno zagrijavanje, protestne pokrete širom svijeta i političke trendove

Džordž Soroš
Džordž Soroš (Foto: Beta/AP)

Američki investitor Džordž Soroš planira donirati milijardu dolara univerzitetima kako bi ojačao demokratiju i obrazovao progonjene zajednice, rečeno je sinoć na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, prenosi Hina. 

Soroš je kazao da želi povezati postojeće univerzitete širom svijeta, kao odgovor na globalno zagrijavanje, protestne pokrete širom svijeta i političke trendove.

"Prošle godine "najjače sile - SAD, Kina i Rusija - ostale su u rukama diktatora ili onih koji žele biti diktatori, a broj autoritarnih vođa nastavio je rasti", rekao je osamdesetdevetogodišnji milijarder na večeri koja se svake godine organizuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Srednjoevropski univerzitet (CEU) koje je osnovao i financira Soroš, biće dio mreže.

Soroš je morao preseliti CEU iz Budimpešte u Beč prošle godine nakon što je Mađarska zakonski onemogućila rad CEU-a.

Dio Soroševih sredstava biće donirano studentima izbjeglicama i zatvorenicima, kao i studentima Romima.

Soroš je kritičar političara poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i mađarskog premijera Viktora Orbana, a krajnja desnica ga optužuje Sorosa promovisanje i finansiranje ilegalne masovne migracije u Europu.


Vidi sve komentare