Tramp je u Siriji potučen na svim frontovima - Vijesti.me
ŠIZOFRENE PORUKE PREDSJEDNIKA SAD

Tramp je u Siriji potučen na svim frontovima

Američki predsjednik Donald Tramp se ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na sjeveru Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dječijom svađom. „Ponekad morate da ih pustite da se malo biju“, rekao je Tramp pred fanovima u Teksasu, „a onda ih razdvojite“

Tramp
Tramp (Foto: Reuters)

Povukao je trupe i omogućio tursku ofanzivu. Onda je pretio Erdoganu. Onda se sa njim dogovorio. Sagovornici DW kažu da Donald Tramp nema strategiju za Siriju. Američki partneri su zbunjeni, uticaj Rusije i Irana jača.

Američki predsjednik Donald Tramp se ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na sjeveru Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dječijom svađom. „Ponekad morate da ih pustite da se malo biju“, rekao je Tramp pred fanovima u Teksasu, „a onda ih razdvojite.“

Od početka turske invazije poginulo je gotovo 500 ljudi, među njima blizu 100 civila, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Drugi izvori tvrde da je skoro 300.000 ljudi moralo da napusti svoje kuće. UNICEF vjeruje da je ugroženo snabdevanje vodom za 400.000 ljudi.

Ali Tramp govori o „dječijoj svađi“.

Šizofrene poruke

Prije samo dvije sedmice je Tramp naredio povlačenje američkih trupa sa sjevera Sirije, što je utrlo put turskoj ofanzivi. I to iako su Kurdi bili najvjerniji američki saveznik u borbi protiv Islamske države.

Pa ipak, nedugo pošto je turska vojska otpočela napad, Tramp je prijetio Erdoganu sankcijama i „totalnim uništenjem“ ekonomije. A sada je odustao od sankcija jer je njegov potpredsjednik Majkl Pens u Ankari ispregovarao petodnevni prekid vatre.

„To je navodno rješenje problema koji je sam izazvao“, kaže za DW Frensis Braun iz Fondacije Karnegi. Ona dodaje da ni saveznicima više nije jasno šta Tramp radi. 

„Prijeti sankcijama Turskoj zbog ofanzive za koju su Ankari mislili da imaju zeleno svjetlo Vašingtona.“

U političkim krugovima se priča da Tramp uopšte nije konsultovao vojne stručnjake pre nego što je povukao američke trupe iz Sirije. „Može se reći da nema ozbiljne strategije. Nadležni će morati da požure kako bi sačinili neku strategiju“, kaže Miajkl Sing, šef vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku i bivši savjetnik državnih sekretara.

Stručnjaci su saglasni da je ogromna šteta već učinjena. Tramp je sa jedne strane ostavio Kurde na cedilu, a sa druge Erdogana u jednom pismu pozvao da se „ne pravi važan“ i da „ne bude budala“.

„Protivnici SAD često govore da je naša zemlja nepouzdan partner“, kaže Frensis Braun. „Sada smo to sami dokazali.“

Omašena sva tri cilja

Trampova administracija je ranije doniijela strategiju za Siriju koja je imala tri važna cilja – pobjediti Islamsku državu, smanjiti uticaj Irana i izboriti se za promjene režima u Damasku povoljne po SAD.

„Novi razvoj će možda voditi ponovnom jačanju Islamske države“, kaže Majkl Sing za DW i nastavlja: „Razvoj svakako jača poziciju Irana u Siriji. SAD će verovatno imati sve manje uticaja na politički dogovor. Dakle, poraženi smo u sve tri tačke.“

U petak je u Vašington postu osvanuo članak vođe republikanskih senatora Miča Mekonela koji je povlačenje američkih trupa iz Sirije nazvao „teškom strateškom greškom“. Time se, napisao je Mekonel, jačaju neprijatelji i slabe partneri SAD.

To su neobično oštre kritike na račun Trampa i to iz sopstvenih redova. Mekonel je tražio da američki vojnici ostanu u Siriji. „Američki ratovi su beskrajni jedino ako Amerika odbija da pobjedi.“

Nejasno je šta će se desiti nakon što se u utorak okonča petodnevni prekid vatre. Erdoganov režim tu pauzu razume samo kao priliku da se kurdski „teroristi“ sasvim povuku iz pojasa širokog 440 i dubokog 32 kilometra. Tu Ankara želi takozvanu bezbjednosnu zonu u koju bi naselila milione sirijskih izbjeglica koje su sada u Turskoj.

Kurdski političar Saleh Muslim je odgovorio da prekid vatre ne znači kapitulaciju. „Spremni smo da se branimo. Nećemo prihvatiti okupaciju sjeverne Sirije“, rekao je on za lokalnu kurdsku televiziju.

U utorak se Erdogan sastaje sa ruskim predsjednikom Putinom. Stručnjaci i tu prepoznaju Trampov poraz – ruska pozicija u Siriji je sve jača.


Vidi sve komentare