Tramp odbio da se rukuje s Pelosi, ona pocijepala njegov govor - Vijesti.me
PREDSJEDNIK SAD PORUČIO DA JE STANJE NACIJE BOLJE NEGO IKADA RANIJE

Tramp odbio da se rukuje s Pelosi, ona pocijepala njegov govor

U svom sinoćnjem godišnjem obraćanju o stanju nacije Tramp je govorio snažno u prilog svog reizbora za novi četvorogodišnji mandat

Tramp
Tramp (Foto: BETA/AP)

Predsjednik SAD Donald Tramp pozdravio je veliki američki povratak u govoru o stanju nacije u Kongresu održanom uoči glasanja u gornjem domu tog tijela gdje će kako se očekuje biti oslobo]en krivice u procesu opoziva.

U svom sinoćnjem godišnjem obraćanju o stanju nacije Tramp je govorio snažno u prilog svog reizbora za novi četvorogodišnji mandat.

Govorio je u Donjem domu Kongresa gdje većinu imaju demokrate, u kome je u decembru pokrenut proces njegovog opoziva, ali on nije ni pomenuo riječ opoziv.

"Stanje nacije je bolje nego ikada ranije. Čim sam preuzeo funkciju, riješio sam da pod hitno oživim američku privredu - izmijenio sam rekordan broj regulativa, koje 'ubijaju' radna mjesta, uveo sam istorijske i rekordne poreske olakšice i borio se za poštene i recipročne sporazume o ekonomiji", rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

On se uzdržao od otvorenog napada na članove Donjeg doma Kongresa, koji su protiv njega pokrenuli proces opoziva po optužbama za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa, mada je ipak imao neke zajedljive opaske na demokrate.

"Prije tri godine počeli smo povratak Amerike, broj radnih mjesta raste, opada broj zločina, smanjuje se siromaštvo, a naša zemlja je ponovo jako cijenjena, rekao je Tramp u obraćanju naciji koje je trajalo sat i 18 minuta prenošenom preko televizije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Neprijatelji Amerike bježe, budućnost Amerike je svjetla. Godine ekonomskog opadanja su prošlost. Godine kada su druge nacije iskorištavale našu zemlju su iza nas", naveo je Tramp u obraćanju članovima Kongresa, odbijajući na samom početku skupa da se rukuje sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Pelosi je, kako su primetili kritičari, preskočila tradicionalnu dobrodošlicu predsjedniku kada se obično kaže da je njegov dolazak izrazita čast.

Ona je na kraju njegovog obraćanja pred kamerama pocijepala Trampov govor. 

Donald Tramp
Pelosi cijepa Trampov govor(Foto: BETA/AP)

Rekla je novinarima da je to "bilo ljubazno s obzirom na alternativu", dok su republikanci osudili njen čin kao znak nepoštovanja.

Tramp je zauzeo pozitivnu notu u govoru koji se drastično razlikovao od njegovog žaljenja za "raskomadanom Amerikom" kako je zemlju nazvao prije tri godine u svom prvom govoru o stanju nacije kada je preuzeo dužnost.

"Idemo napred tempom koji je do nedavno bio nezamisliv, i nikad nećemo ići nazad", rekao je on. Više puta je potkačio demokrate, uključujući ljevičare kao što je Berni Sanders koji nastoje da postanu demokratski kandidati za predsjednika i suprotstave mu se na izborima u novembru.

"Nikad nećemo dozvoliti da socijalizam uništi američko zdravstvo", rekao je predsjednik SAD, čiji kritičari ukazuju na to da nikad nije predstavio svoj plan za zdravstvo.

Tokom govora Pelosi nije ustajala da aplaudira, pa ni kada je Tramp promovisao omiljeni projekat, investicije u infrastrukturu, što je moguća oblast gdje bi demokrate i republikanci mogli da sara]uju. Dok je govorio, nekoliko puta se moglo raspoznati kako Pelosi govori da to "nije istina".

Predsjednik je pozvao nekoliko gostiju na svoje obraćanje, uključujući venecuelanskog opozicionog vo]u Huana Gvaida, kao i vojne veterane i brata čovjeka koga je ubio nelegalni imigrant.

"Podržavamo Kubance, Venecuelance, Nikaragvu na putu prema demokratiji," rekao je Tramp. Naglasio je i da je osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro "nezakoniti vladar, tiranin" koji će biti slomljen, a da je u Kongresu "hrabri čovek, istiniti i pravi predsjednik Venecuele, Huan Gvaido".

Tramp je dodijelio presjedničku medalju slobode, najviše civilno priznanje u zemlji, koznervativnom radio voditelju Rašu Limbagu koji je nedavno objavio da ima rak grla u odmakloj fazi. 

Medalju je Libagu uručila presjednikova supruga Melanija T


Vidi sve komentare