Tramp traži smrtnu kaznu za napadače: Mržnji nije mjesto u Americi - Vijesti.me
OBRATIO SE JAVNOSTI

Tramp traži smrtnu kaznu za napadače: Mržnji nije mjesto u Americi

"Mržnja izopačava um, razara srce i proždire dušu", poručio je predsjednik SAD

Tramp se obratio javnosti nakon ubistava
Tramp se obratio javnosti nakon ubistava (Foto: Reuters)

Američki predsjednik Donald Tramp danas je, nakon najnovijih slučajeva masovnih pucnjava i ubistava u kojima je, po posljednjim podacima, ubijeno 31 osoba, rekao da Amerikanci moraju "osuditi rasizam, netrpeljivost i bjelački šovinizam".

U subotu je 21-godišnji mladić, osumnjičeni Patrik Krusijus, upao u robnu kuću Volmart u El Pasu i pobio 22 ljudi, a još toliko ranio. Vlasti napad vode kao slučaj domaćeg terorizma, uz zaključak da je krvoproliće bilo rasno motivisano. 

"Te se zlokobne ideologije moraju poraziti. Mržnji nije mjesto u Americi. Mržnja izopačava um, razara srce i proždire dušu", poručio je Tramp.

Traži smrtnu kaznu za napadače

Tramp je takođe pozvao na reformu zakona o mentalnim bolestima kako bi se lakše identifikovale mentalno nestabilne ličnosti, a takođe je zatražio smrtnu kazne za počinioce masovnih ubistava i zločina iz mržnje.

"Moramo se pobrinuti da oni koji predstavljaju rizik za javnu bezbjednost nemaju pristup vatrenom oružju", rekao je Tramp. "Mentalne bolesti i mržnja povlače okidač, a ne pištolj", utvrdio je on.

Tramp(Foto: Reuters)

Tramp je ranije danas pozvao na usvajanje zakona koji će propisati stroge provjere kupaca oružja, ali u svom obraćanju u Bijeloj kući nije naveo pojedinosti kada će to zatražiti niti je to bila centralna tačka njegovog govora, prenosi Hina.

Tramp je, kako je dodao, dao i naredbu ministarstvu pravosuđa da sarađuju s lokalnim vlastima i medijskim kompanijama kako bi se počinioci masovnih pucnjava otkrili prije nego napadnu i počine zločin. Smatra da su internet, društvene mreže i nasilne video-igre doprinijeli radikalizaciji ljudi.

Broj žrtava u pucnjavi u El Pasu porastao na 22

Bilans žrtava smrtonosne pucnjave u gradu El Paso u Teksasu, danas je porastao na 22, pošto su dvije ranjene osobe u bolnici podlegle povredama, saopštili su bolnički zvaničnici i policija, prenosi Tanjug.

Doktor Stiven Flaerti iz Medicinskog centra Del Sol saopštio je da je jedan pacijent preminuo danas, dok je nešto ranije policija saopštila da je još jedna ranjena osoba podlegla povredama, javio je AP.


Vidi sve komentare