U Indiji počinje popis stanovništva - Vijesti.me
TRAJAĆE 3 NEDJELJE

U Indiji počinje popis stanovništva

Popisivači bi trebalo u predviđenom roku da stanovnicima zemlje koja broji 1,17 milijardi ljudi, postave 29 pitanja o, između ostalog, njihovim prihodima, vjeri, obrazovanju...

Indija
Indija (Foto: Boston)

U Indiji, drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, danas počinje popis stanovništva koji će trajati tri nedjelje.

Popisivači bi trebalo u predviđenom roku da stanovnicima zemlje koja broji 1,17 milijardi ljudi, postave 29 pitanja o, između ostalog, njihovim prihodima, vjeri, obrazovanju i pristupu osnovnim javnim dobrima.

Odgovori bi, kako navodi agencija AP, mogli da pomognu vlastima da utvrde oblasti gdje je prisutan veliki nemar, gde je siromaštvo naročito rasprostranjeno i gdje veliki broj ljudi ne umije da čita ili nema posao.

"Ovo je drugi najveći popis stanovništva na svijetu", rekao je novinarima agencije Pres trast ov Indija potpredsjednik države Hamid Ansari, pošto je odgovorio na upitnik popisivača.

Indija bi po broju stanovnika uskoro mogla da prevaziđe Kinu, najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

Godišnja stopa rasta broja stanovnika u Indiji iznosi 1,4 odsto, što je mnogo više od Kine sa 1,3 milijardi ljudi, gdje je stopa rasta 0,49 odsto, prema procjenama iz 2010.

Indijski zvaničnici smatraju da je nacionalni popis, koji se sprovodi svake 10. godine, ključan i za vladu i za privatni sektor, jer im pruža neophodne podatke na osnovu kojih mogu da uspostave odgovarajuće politike, pokrenu programe i kreiraju budžete.

Ovo je druga faza popisa, posle prošlogodišnje prve faze u kojoj je formiran spisak od 300 miliona indijskih domaćinstava, na osnovu čega se procjenjuje broj od 1,17 milijardi stanovnika u Indiji.

Popis će, prvi put u istoriji, obuhvatiti sve građane, čak i zatvorenike i beskućnike.

Popis će sprovoditi oko 2,7 miliona popisivača, od kojih su mnogi nastavnici.

Zvaničnici su upozorili stanovnike da će ukoliko sakriju neke činjenice ili daju lažne odgovore rizikovati novčanu kaznu do 1.000 rupija (oko 22 dolara).

Indija će odvojeno kasnije ove godine sprovesti kastinski popis, jer su zvaničnici odlučili da bi pitanja o pripadnosti kastama bila suviše "kontroverzna" za njenu sekularnu i multikulturalnu demokratiju, i mogla bi da ugroze rezultate popisa stanovništva.