U Japanu nakon 30 godina ponovo dozvoljen komercijalni lov na kitove - Vijesti.me
POTEZ KOJI JE IZAZVAO OSUDE

U Japanu nakon 30 godina ponovo dozvoljen komercijalni lov na kitove

Japan je i do danas lovio kitove u cilju istraživanja, ali kritičari japanskog programa tvrde da je istraživanje bilo samo paravan za komercijalni lov

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

U Japanu je danas ponovo počeo komercijalni lov na kitove poslije više od tri decenije zabrane.

Kitolovci su jutros krenuli u lov sa ostrva Hokaido, šest mjeseci poslije odluke japanskih vlasti o povlačenju iz Međunarodne komisije za lov na kitove.

Japan je i do danas lovio kitove u cilju istraživanja, ali kritičari japanskog programa tvrde da je istraživanje bilo samo paravan za komercijalni lov jer se ulovljeni kitovi prodaju.

Međunarodna komisija za lov na kitove zabranila je 1986. komercijalni lov na kitove, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima.

Sezona lova na kitove obično traje od 1. aprila do 30. septembra.

Prema podacima japanske Agencije za ribolov, lovci ove godine smiju uloviti 227 kitova.

Koliko Japanci jedu kitove?

Japanci zapravo ne konzumiraju puno kitova. Njihovo meso čini samo oko 0,1 odsto godišnje konzumiranog mesa, što bi značilo da prosječni Japanac tokom godinu dana pojede oko 40 do 50 grama kitova mesa, odnosno oko težine pola jabuke.

Iako organizacije za zaštitu životinja smatraju da će se potražnja za jelima od kitova povećati s legalizacijom lova, čak i oni smatraju da se to neće dogoditi tako brzo te da će do veće potražnje doći tek kroz neko vrijeme, prenosi Indeks.