Većina zemalja glasala za zabranu prodaje divljih slonova zoološkim vrtovima - Vijesti.me
KONFERENCIJA U ŽENEVI

Većina zemalja glasala za zabranu prodaje divljih slonova zoološkim vrtovima

Hiljade učesnika konferencije iz više od 180 zemalja raspravljaju o 56 predloga koji se odnose na promjenu nivoa zaštite divljih životinja i biljaka.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Konvencija Ujedinjenih nacija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), regulator globalne trgovine divljim životinjama, je na 18. zasjedanju konferencije stranaka napravila značajan korak prema zabrani prodaje divljih slonova zoološkim vrtovima širom svijeta, što je, po mišljenju ekologa, istorijska pobjeda.

Velika većina zemalja na skupu održanom juče u Ženevi glasala je za zabranu premještaja slonova iz divljine u zoološke vrtove, što je praksa koju grupe za zaštitu životinja odavno smatraju okrutnom.

Glasanje je obavljeno na konvenciji članica CITES-a u Ženevi u čijem je radu učestvovalo više hiljada stručnjaka koji se bave očuvanjem okoline iz više od 180 zemalja svijeta. 

Predlog je zasad izglasan s 46 glasova za, 18 protiv, dok je 19 bilo suzdržano, ali riječ je o jednom od dvaju odbora koji garantuju dvotrećinsku većinu potrebnu za njegov prolaz. Na plenarnoj sjednici završnog sastanka konferencije koja će se održati 28. avgusta biće potrebno odobrenje ostalih potpisnica CITES-a.

"Odluka će spasiti brojne slonove"

"Ova će odluka spasiti brojne slonove od njihova nasilnog razdvajanja od ostatka krda koja žive u divljini te od toga da ostatak života provedu zatočeni u vrlo lošim uslovima u većini zooloških vrtova u svijetu", rekla je Iris Ho, stručnjak za divlje životinje iz udruženja Humane Society International (HSI). 

Iako je prodaja slonova iz zapadne, centralne i istočne Afrike, koji su odavno uvršteni među zaštićene životinjske vrste, odranije zabranjena, još uvijek se dopušta trgovina slonovima iz južne Afrike, čija se populacija smatra manje ugroženom, prenosi Hina.

Konkretno, zemlje potpisnice izjasnile su se za to da divlji afrički slonovi nastave živjeti u svojem prirodnom habitatu te da se okonča praksa njihovog slanja u zoološke vrtove širom svijeta. 

Zimbabve je, na primjer, kineskim zoološkim vrtovima od 2012. godine prodao više od stotinu mladunčadi slonova, podaci su HSI. 

"Ova preliminarna odluka snažna je poruka svima da slonovi ne spadaju u industriju zabave i smatram je korakom u pravom smjeru", smatra Kasandra Kenen iz Svjetskog udruženja za zaštitu divljih životinja (WSPA). 

Hiljade učesnika konferencije iz više od 180 zemalja raspravljaju o 56 predloga koji se odnose na promjenu nivoa zaštite divljih životinja i biljaka.

Konferencija je sazvana pošto je u maju objavljen izvještaj UN-a u kojem stoji da izumiranje prijeti milionu životinjskih vrsta. 

CITES je međunarodni sporazum kojem je svrha regulisanje i nadziranje međunarodne trgovine divljim vrstama te garantovanje da ona ne ugrožava opstanak tih vrsta u prirodi. 

Sporazum je donesen 1973. godine u Vašingtonu, a na snagu je stupio 1975. Do danas su mu pristupile 182 države svijeta, što ga čini najprihvaćenijom međunarodnom konvencijom s područja zaštite prirode u svijetu.