PORESKE POVLASTICE

Kompanije koje grade autoput ne plaćaju poreze, carine, akcize: Za koliko je budžet CG uskraćen?

Iz MANS napominju da pod velom tajne nisu samo finansije, već i kontrola korišćenja povlastica
4178 pregleda 10 komentar(a)
Radovi na autorputu Bar-Boljare, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Radovi na autorputu Bar-Boljare, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Čak 99 privatnih kompanija, najviše iz Crne Gore ali i regiona, koristi finansijske olakšice zbog učešća u gradnji autoputa Bar-Boljare.

One su, po Zakonu o autoputu, oslobođene plaćanja poreza na dobit ostvarenu tokom radova, zatim PDV-a, poreza na plate i doprinose za strane radnike, i akcize na gorivo.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) napominju da ulazimo u petu godinu radova na dionici Smokovac-Mateševo, a da javnost i dalje ne zna ukupan iznos za koji je crnogorski budžet ostao uskraćen.

Sporan je, vjeruju, i način kontrole tih subvencija, naročito u slučajevima velikih crnogorskih kompanija koje radnike, mašine i materijal koje uvezu za potrebe autoputa mogu da koriste i za druge radove širom Crne Gore.

Bemax, Cijevna komerc, Čelebić i Montenegro petrol iz Podgorice, nikšićki Ramel, splitska Skladgradnja i užički Putevi, neki su od 99 podizvođača na autoputu Bar-Boljare koji koriste poreske olakšice.

Osim što su neki od njih, poput Bemaxa, na račun podizvođačkih ugovora prihodovali i po 230 miliona eura, oni su su oslobođeni plaćanja PDV-a, poreza na dobit, zarade i doprinose, carine i akcize na gorivo.

Izvođači i podizvođači radova na autoputu Bar-Boljare oslobođeni su plaćanja: PDV-a, poreza na dobit, poreza na zarade i doprinose stranih radnika, carine za uvoz građevinskog materijala, opreme i mašina za radove na autoputu, akcize na gorivo.

U kojoj mjeri kompanije sa spiska koji je dobila Televizija Vijesti po zahtjevu za slobodnim pristupom informacijama koriste subvencije, i za koju je sumu je budžet ostao uskraćen, od Poreske uprave, Televizija Vijesti nije uspjela da sazna ni nakon dvije sedmice.

Iz MANS napominju da pod velom tajne nisu samo finansije, već i kontrola korišćenja povlastica.

"Neki podizvođač angažuje radnike iz Albanije ili iz BiH i to su de facto strani radnici na koje se ne plaća porez na zarade.Da li će neko da provjeri u praksi da li taj radnik zaista dođe da radi na projektu autoputa, ili ga recimo Bemax kao kompanija koja izvodi čitav niz drugih radova u zemlji, pošalje na neki drugi posao?, istakla je Ines Mrdović (MANS).

Iz Uprave carina kazali su Televiziji Vijesti da je izvođač radova, kineski CRBC, od 2015. na carini uštedio milion i 800 hiljada eura.

Nenaplaćena carina po godinama:

2015. GODINA – 657.956,73 € 2016. GODINA – 66.096,52 € 2017. GODINA – 661.912,80 € 2018. GODINA – 476.616,09 €

Televizija Vijesti nije međutim dobila iznos kojim je država častila izvođače po osnovu otpisane akcize, dok su građane prošle godine pogodile gotovo rekordne cijene goriva.

Izostali su i najsvježiji podaci o nenaplaćenom PDV-u i doprinosima na zarade stranih radnika.

Posljednje su saopštile Demokrate prije tri mjeseca.

"Do ovog trenutka izvođači radova na autoputu su čašćeni sa više od 80 miliona eura", kazao je Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore 3. novembra 2018.

Petu godinu od početka posla vijeka i dalje je ogroman problem doći do osnovnih informacija koje se tiču subvencija i povlastica u vezi sa autoputem, zaključuju u MANS.

"Mi i dalje imamo jedan potpuni mrak. Od Poreske uprave, državnog organa za koji svi znamo da su godinama zabijali glavu u pijesak i tolerisali ogroman poreski dug, zbog čega mi imamo direktne štete koje se mjere ne desetinama nego stotinama miliona eura, zaista je teško očekivati i biti toliko naivan da će oni da se na kvalitetan način pozabave nekom stvarnom kontrolom", kazala je Mrdović.

Prva dionica autoputa, od Smokovca do Mateševa, trebalo je da bude završena do 11. maja ove godine, ali je ministar saobraćaja Osman Nurković najavio kašnjenje do godinu.

Ko će platiti troškove kašnjenja ostalo je nejasno, a tajna je i ko će platiti remedijaciju korita rijeke Tare po završetku radova kod Mateševa.

Preporučujemo za Vas