MNOGI ĆE BITI U BUDVI, KOLAŠINU, KOTORU...

Gdje će Crnogorci dočekati 2019: Najpopularnije destinacije Italija i Malta

5946 pregleda 10 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Detalj iz Podgorice, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.12.2018. 19:20h

Crnogorci obožavaju da putuju za Novu godinu, kažu u turističkim agencijama, a kao i prethodnih godina, najpopularnija su slavlja u regionu.

"Što se tiče autobusa, najpopularnije destinacije su Makedonija, Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska i Italija. Avionom biramo malo toplije destinacije, jer je aranžman lijep dok je ljudima ugodno dok šetaju, tako da smo iz tog razloga izabrali Maltu, Napulj, Rim...", navodi Srđan Kovačević, direktor turističke agencije.

Doček u sjusjedstvu građane Crne Gore košta između 100 i 200 eura, dok za neke toplije destinacije i prevoz čarter letom moraju izdvojiti oko 500 eura. Oni sa dubljim džepom mogu odabrati i neku od ekskluzivnih destinacija.

"Tako da će Crnogorci dočekati Novu godinu na svim kontinentima, biće i na nekim vrlo ekskluzivnim lokacijama kako što je Kuba, Dominikanska Republika, Bali, Dubai, Maldivi...", navodi Kovačević.

Podgorički hotelijeri, međutim, primjećuju da konačno i glavni grad postaje popularna praznična destinacija. Za novogodišnje praznike popunili su, kažu, dvije trećine kapaciteta, a program organizuju tokom cijelog januara. Tako Podgorica živi ne samo za turiste, već i zbog Podgoričana koji ostaju kod kuće.

"Imamo i podgorički advent na Trgu republike i čitav jedan program koji je i svim hotelijerima pomogao da se privuče što veći broj ljudi u Podgoricu, što nas veoma raduje zato što je bilo veoma teško godinama prodati Podgoricu kao turističku destinaciju za Novu godinu", kaže za TV Vijesti Milo Radonjić, PR hotela u Podgorici.

Veliki broj Podgoričana i primoraca biće turisti – na sjeveru zemlje.

"Ove godine ski sezona u Kolašinu počela je značajno ranije nego svih prethodnih, snijega ima dovoljno, samim tim su i hotelski kapaciteti visoko popunjeni. Većinu gostiju čine gosti iz Crne Gore, prije svega Podgorice i primorja, i regiona", navodi Nemanja Kuljić, direktor hotela u Kolašinu.

Kotor je grad koji je 1997. prvi organizovao doček Nove godine na otvorenom, a tradicionalno od 23. decembra do 8. januara priređuje manifestaciju Od Božića do Božića. U turističkoj organizaciji očekuju dolazak velikog broja komšija.

"Sve veći broj izdavalaca smještaja i hotelijera raspoložen da tokom zimskih mjeseci drži svoje kapacitete otvorenim. Veliki broj posjetilaca iz zemalja regiona, )konkretno govorimo o Srbiji, Hrvatskoj i BiH, ne samo iz ovih gradova koji su blizu Crne Gore, već svakako i iz glavnih gradova tih zemalja, tako da i ove godine očekujemo veliku posjećenost", kazale je Ana Nives Radović, direktorka TO Kotor.

Bez obzira da li se odluče za Istanbul, Valetu ili Kolašin, turistički agenti, hotelijeri i radnici u ugostiteljstvu obećavaju da će doček 2019. građanima Crne Gore učiniti nezaboravnim.