Savić: Slučaj Marovića se ne može porediti sa slučajem Medojevića i Kneževića

"Ni ja lično ni Viši sud, a siguran sam ni cijelo pravosuđe nema nikakvu ambiciju da ruši ustavnu vlast, ustavom određenu podjelu vlasti. Naša jedina ambicija je da sudimo po Zakonu a kao što znate i Apelacioni sud i Ustavni sud je donio odluku da su naše odluke u skladu sa Zakonom"
7756 pregleda 25 komentar(a)
Savić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Savić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 07.01.2019. 19:25h

Viši sud jedna je od instanci koja je odobrila zahtjev Specijalnog tužilaštva da se poslanici Demokratskog fronta Nebojša Medojević i Milan Knežević zbog odbijanja da svjedoče u postupcima koji su formirani na osnovu njihovih tvrdnji, stave u zatvor, iako im prethodno nije skinut imunitet.

Mnogi renomirani pravnici su ovu odluku doživjeli kao izigravanje Ustava, a tu mjeru je privremeno ukinuo i Ustavni sud. Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić u razgovoru za TV Vijesti odbacio je optužbe da je dio smišljene akcije čiji je cilj rušenje ustavne podjele vlasti.

"Ni ja lično ni Viši sud a siguran sam ni cijelo pravosuđe nema nikakvu ambiciju da ruši ustavnu vlast, ustavom određenu podjelu vlasti. Naša jedina ambicija je da sudimo po Zakonu a kao što znate i Apelacioni sud i Ustavni sud je donio odluku da su naše odluke u skladu sa Zakonom", rekao je Savić.

Samo je jedan pravnik, advokat javno stao iza Vaše odluke, dok je većina ozbiljno dovodi u pitanje. Da li se osjećate odgovornim što ovako kontroverzne odluke dodatno pojačavaju nepovjerenje u sudstvo?

Ne mislim da ovakva odluka vodi ka nepovjerenju rada sudova, mislim suprotno. Mislim da ovakva odluka treba da pojača vjeru u sudove jer zaista nakon ovakve odluke mislim da treba biti krajnje maliciozan pa pomisliti da sud nije uradio sve ono što je bilo u njegovoj moći da istraži navode o sumnji o postojanju korupcije na najopasnijem mjestu gdje se korupcija uopšte može pojaviti. Možda je zbog sve ove medijske glasnosti zanemarena stvar da ovdje nije u pitanju imunitet nego da je u pitanju svjedok koji odbija da svjedoči.

Da li je Vama sporno što ste pod ovim okolnostima utamničili poslanika, a nijeste uspjeli da do danas iza rešetaka stavite Svetozara Marovića koji je po sopstvenom priznanju šef organizovane kriminalne grupe?

Mislim da podvlačite paralelu između dva predmeta koja se ne mogu upoređivati. Da je država sa te strane uradila sve što je mogla da se obezbijedi da to lice bude iza brave, a zašto neka druga država ne preduzima svoje obaveze koje je preuzela na osnovu članstva u Interpolu to svakako nije pitanje za Viši sud čak ni za našu državu

Ako je prvi sporazum sa Svetozarom Marovićem zaključen 16. maja 2016. godine, zašto je pušten iz pritvora dan kasnije, umjesto da bude samo preseljen iz pritvora u zatvor?

Preseljenje iz pritvora u zatvor je institut koji se primjenjuje nakon što odluka postane pravosnažna.

Zašto je Maroviću i njegovom sinu Milošu omogućeno da sa slobode obezbijede nedostupnost, kada Viši sud i za sitnije kriminalce traži oduzimanje putnih isprava i druge mjere?

Sud izriče tu mjeru kada se za to steknu zakonski uslovi i ta mjera da bi se izrekla mora biti od nekog predložena mi u ovoj situaciji nijesmo imali predlog za izricanje takve mjere bezbjednosti.

Zašto je sporazum sa Marovićem uopšte opstao kada je Marović javno ustvrdio da je paraf stavio zbog straha i pritiska?

Lice koje pominjete je bilo takođe pitano i potvrdio je svaki put da je odluku donio bez bilo kakvih pritisaka, čini mi se da je čak i rekao direktno da se na njega se može uticati.

Što je kasnije rekao na ulici sve smo imali priliku da čujemo međutim, sticajem okolnosti radilo se o dva sporazuma tako da je nakon nekoliko dana ponovo isto lice imalo priliku da se pred sudom ponovo pojavi i prilikom odlučivanja o drugom sporazumu on je ponovo pitan da li je na njega vršen bilo koji pritisak čak je bio pitan i na one okolnosti koje je izjavio na ulici i ponovo je rekao da na njega nije vršen bilo kakav pritisak i naglasio da on nije osoba na koju se pritisak može vršiti.

Bonus video: