SMATRA DA JE SUD BIO PRISTRASAN

Martinović: Osuđen sam jer sam kao novinar politički nepodoban

Istraživački novinar Jovo Martinović već je najavio žalbu na presudu kojom je osuđen na godinu i po dana zatvora
4867 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2019. 20:15h

Duško Martinović, koji slovi za člana međunarodne grupe pljačkaša dragulja poznate kao Pink Panter, osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora pred podgoričkim Višim sudom zbog međunarodnog šverca droge.

Njemu je produžen pritvor, a on je nakon izricanja presude odmah poželio da napusti sudnicu, jer su i ostali članovi njegove grupe osuđeni, iako on tvrdi da su nevini.

"Nemam ništa protiv mene, ali ovo je katastrofa za ove ljude. Ja se neću žaliti, ali ovo je haos. Ne mogu slušati za ove ljude. Bolje da sam mrtav nego da ovo slušam", rekao je on.

Kao jedan od članova njegove grupe označen je i na godinu i po osuđen istraživački novinar Jovo Martinović, koji je već najavio žalbu.

"Mislim da je isključiv uzrok ove presude politika i moja politička nepodobnost kao novinara. Čak se i u presudi navodi da sam bio zadužen zahvaljujući mojoj novinarskoj profesiji da nađem lica od kojih se može nabaviti marihuana, što je apsolutno nevjerovatno. Jedan jedini dokaz nema", ističe novinar Martinović.

Po njegovoj ocjeni, sud je u ovom slučaju bio pristrasan.

"Sud je uvažio sve prijedloge Tužilaštva koje nas je maltretiralo bezbrojnim trakama koje je glavni okrivljeni priznao od početka, dok s druge strane, sud nije uvažio mnoge prijedloge koji su išli u našu korist", dodaje on.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, Milka Tadić Mijović, koja je pratila slučaj od samog početka, kaže da je Martinović osuđen zbog njegovog novinarskog rada, te da je ovo ujedno poruka svi novinarima da mogu završiti kao on.

"Osuđen zato što je obavljao svoje novinarske poslove, on je radio priloge i pravio filmove upravo o glavnooptuženom i to je ustvari razlog zbog čega je imao kontakte s tim ljudima. Ta konstrukcija mislim da je zaista zabrinjavajuća, ne samo za Jova Martinovića, nego za sve novinare koji mogu sjutra zbog toga što imaju neke svoje novinarske veze zbog toga biti osumnjičeni", kazala je Tadić Mijović.

Pored Jova Martinovića, kao članovi kriminalne organizacije osuđeni su i Igor Vušurović i Vaso Perović na dvije godine i osam, a Jonuz Hadžibeti na dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Branka Stanišić je zbog pomaganja grupi dobila godinu i tri mjeseca, a Marko Šaković i Milan Marović godinu robije.

Preporučujemo za Vas