TRAŽE ODGOVOR OD MINISTARSTVA

Unija slobodnih sindikata: Šta je sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju?

1303 pregleda 0 komentar(a)
Fond PIO, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Fond PIO, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju trebalo je da bude usvojen još prošle godine, a sa njegovom primjenom trebalo je da se krene od 1. januara ove godine.

Od toga međutim nije bilo ništa.

Pregovori i usaglašavanje Vlade i sindikata o tom zakonu još uvijek traju, i za sada je neizvjesno kada bi oni mogli biti gotovi, a zakon usvojen.

Iz Unije slobodnih sidnikata uputili su danas Ministartsvu rada i socijalnog staranja zahtjev da im odmah odgovore kakva je sudbina ovog zakona.

Sadašnji ali i budući penzioneri očekivali su da će od 1. januara stupiti na snagu novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ali od toga još uvijek nema ništa.

U Uniji slobodnih sindikata već polako gube strpljenje, i zbog toga traže konkretne odgovore od nadležnog ministarstva.

"Mi smo uputili zvaničan dopis ministru rada i socijalnog staranja, i tražili smo zvaničnu informaciju oko toga , šta se dešava sa nacrtom zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO, koji je trebao biti još u decembru razmatran na socijalnom savjetu , i krajem godine usvojen u parlamentu", istakao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Zakon je od starta doveo do sukoba Vlade i sindikata koji su na kraju ipak postigli kompromis o glavnim stvarima – da se u penziju ide sa 61 godinom starosti i 40 godina staža, da se granica za muškarce zaustavi na 66 a za žene na 64 godine kao i da se za obračun penzija uzima 10 najboljih godina staža.

Vlada je načelno pristala i da se penzije minimalno povećaju ali su ostali da se dogovore još neki detalji.

"Da ta neka pitanja dodatno raspravimo, neposredno pred sjendicu Socijalnog savjeta. Ali kako taj zakon nije dolazio na Socijalni savjet, onda se nije dseio ni taj zadnji krug razgovora. Očekujemo iskreno da ćemo već sada ovih dana znati kakav je sudbina tog zakona", kazao je Keković.

Iz Ministarstva rada iz socijalnog staranja, su kazali Televizjiji Vijesti da je donošenje zakona pomjereno za ovu kalendarsku godinu, i da se još uvijek utvrđuje termin kada bi zakon mogao biti gotov.

"Program rada Vlade Crne Gore za 2019. godinu bi trebalo da se usvoji do kraja mjeseca i u tom dokumentu će biti određen kvartal kada će Vlada utvrditi predlog tog zakonskog teksta. Prije utvrđivanja predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nastaviće se dijalog sa socijalnim partnerima o tom zakonu", navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Prema nezvaničnim informacijama Televizije Vijesti izvjesnije je da taj datum bude u drugoj polovini godine.

U Uniji sindikata ne žele to da komentarišu, a Keković kaže da će oba sindikata insistrirati da se taj zakon što prije nađe u skupštinskoj proceduri i od toga neće odustati.

U zavisnosti od odgovora koji dobiju iz Ministarstva, uslijediće i njihovi dalji koraci.

Preporučujemo za Vas