Konferencija o medijima: Neriješeni napadi na novinare, pritisci, neprofesionalizam Javnog servisa...

Učesnici konferencije CGO-a o medijima iznijeli su svoja viđenja, od toga da većina novinara nije zanatski obučena, te da se miješaju činjenice i stavovi, kao i da se pretjeruje sa uvredama
524 pregleda 2 komentar(a)

Neriješeni slučajevi napada na novinare i medije, cenzura i autocenzura, politički pritisak i ekonomsko iscrpljivanje, samo su neki od problema naše medijske scene. Od ubistva Duška Jovanovića 2004. bilo je 85 napada na novinare i imovinu medija.

"Najznačajniji predmeti i napadi na novinare u Crnoj Gori ni do danas nisu rasvijetljeni. Nije za to bilo nikakve odgovornosti. Dakle, to jasno govori o dvije stvari - nedostatku političke volje da se ovaj problem zaista suštinski riješi i drugi, o nedostatku kapaciteta policije i Tužilaštva", kazao je Nikola Marković, predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare.

Učesnici konferencije Centra za građansko obrazovanje (CGO) o medijima iznijeli su svoja viđenja, od toga da većina novinara nije zanatski obučena, te da se miješaju činjenice i stavovi, kao i da se pretjeruje sa uvredama.

"Ne može se biti protočni bojler niti Duška Kneževića, niti Mila Đukanovića", kazala je Vesna Rajković Nenadić sa portala Analitika.

Glavni i odgovorni urednik Antene M, Darko Šuković, kazao je da su loš kvalitet novinarstva i neodgovornost za javnu riječ "gro problema" crnogorske medijske scene.

"U našoj dominantnoj praksi stav je diskvalifikacija, uvreda, etiketa, izrugivanje", rekao je Šuković.

Omer Šarkić iz pokreta "Odupri se" podsjetio je da je upravo jedan Šukovićev tekst nosio naziv "Pismo šljamu".

"U tom tekstu kaže “moroni, anonimusi, ništarije... kako meni neko može pričati o odgovornosti za javnu riječ, poslije ovakvih riječi", pitao je Šarkić.

"Da samo podsjetim na jedan od posljednjih komentara koji je gospodin Šuković dao, gdje se obračunava sa "kretenima". Koji je to nivo javnog diskursa? Jesu ili za to krivi novinari ili su za to krivi oni koji kreiraju uređivačke politike", dodala je Marijana Camović iz Sindikata medija Crne Gore.

Nezaobilazna tema bio je i Javni servis.

"Gospodine Šukoviću, da li imamo loš ili dobar kvalitet novinarstva na Javnom servisu, koji finansiraju svi građani ove države", kazao je Vladimir Martinović iz Demokrata, na šta je Šuković odgovorio da "nije Javni servis Dnevnik u pola osam".

"Javni servis je dva plus satelitski i ako ćete da komentarišete kompletan proizvod, ne bi bilo zgoreg da to imate u vidu, ja vam toplo preporučujem recimo emisiju o rokenrolu koju radi Dražen Bauković, koja je fenomenalna", rekao je Šuković.

"Servis koji ja plaćam je tek poslije mjesec i po dana našao za shodno da nas uz ostale goste pozove da gostujemo na televiziji Crne Gore, a tih mjesec i po dana udarni dnevnici su počinjali sa nekim analitičarima iz regiona koji su pričali o tome kako nas plaćaju Rusi, Kinezi, Marsovci, svemirci... e, to je taj Javni servis", istakao je Šarkić.

Bilo je riječ i o tužbi predsjednika Mila Đukanovića protiv Vijesti, zbog intervjua Duška Kneževića.

"To je jedan od načina da vi disciplinujete medije, pogotovo u ovom slučaju, mislim da je to irelevantno, jer se radilo o intervjuu, a ne o nekom istraživačkom tekstu", kazao je Marković.

I za kraj, još jedan problem o kojem se rijetko govori.

"Od novinara koji su jako bijedno plaćeni teško možete očekivati profesionalizam i dobre priče", istakla je Rajković Nenadić.

Bonus video: