Prezrena djeca: Mračna strana šerijatskog zakona

Zbog sudbine svog vanbračnog djeteta, neobrazovana i mlada samohrana majka ide protiv muslimanske tradicije, svoje porodice, i marokanskog pravosudnog sistema – dirljiv i inspirativan dokumentarac nam predstavlja oštrice islamskog zakona i tradicije
900 pregleda 0 komentar(a)
Dokumentarni film "Kopilad", Foto: TV Vijesti
Dokumentarni film "Kopilad", Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 06.05.2019. 10:52h

U Maroku je seks van braka nezakonit, a samohrane majke i njihova djeca nose teret neprihvatanja u društvu. Diskriminacija je sudbina djece mnogobrojnih samohranih majki. Djeca rođena van braka ne mogu da pohađaju bolje škole, a posao, stanovanje i ogroman raspon socijalnih povlastica im je oduzet. Takva djeca pate u identitetima prezrenih otpadnika.

Film prati priču Rabha El Haimer koja se udala sa svega 14 godina, ali nije znala da tradicionalna ceremonija vjenčanja nema nikakav pravni status. Sa 16. godina ostaje trudna ali odlučuje da pobjegne od nasilnog muža i njegove porodice. Kada joj se dijete rodilo, ona otkriva da je društvo ništa više ne podržava od ostalih samohranih majki koje podižu svoju voljenu ali odbačenu djecu. Neobrazovana Rabha, u nemogućnosti da piše i čita, i bez pomoći porodice, pokušava da ubijedi oca njenog djeteta da se suoči sa odgovornošću kako bi njeno dijete steklo puno državljanstvo.

Reditelj ovog dokumentarnog filma, Debora Perkin, je prva osoba koja je snimala u sudu u Maroku, muslimanskoj zemlji koja je odlučna da poboljša prava žena i dece pod šerijatskim zakonom. Preko dvije godine, Deborina kamera je pratila Rabhaninu borbu za prava njenog djeteta.

Dokumentarni film „Kopilad“ gledajte u ponedjeljak od 21.00h na TV Vijesti.

Emitovanje filma na TV Vijesti podržano od

Bonus video: