"DRŽAVNI UDAR"

Ako u četvrtak budu osuđeni, Mandić i Knežević mogu, ali i ne moraju odmah biti uhapšeni

Za to je potrebno da dobiju visoku kaznu, ali i tada moraju biti ispunjeni određeni zakonski uslovi
9180 pregleda 13 komentar(a)

Da li su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević krivi za navodni pokušaj državnog udara i ako jesu, da li će odmah ići u zatvor, odlučiće vijeće sudije Višeg suda Suzane Mugoše.

Jedna od teza koja se nezvanično provlačila prethodnih dana da će, ako budu osuđeni na najmanje pet godina, odmah biti poslati u zatvor – nije tačna, jer pritvor se može, ali i ne mora odrediti u tom slučaju.

Po ranijim zakonskim odredbama, licima osuđenim na pet i više godina zatvora, pritvor se određivao odmah. Sada, za stavljanje lisica u sudnici, moraju biti ispunjeni određeni zakonski uslovi od kojih, u ovom slučaju, mogu biti relevantna sljedeća dva:

Član 175 Zakonika o Krivičnom postupku:

1) pritvor protiv lica može se odrediti ako se krije ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva;

3) ako postoje okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo;

U prevodu, pritvor Mandiću i Kneževiću može biti određen ako vijeće sudije Mugoše ocijeni da bi optuženi mogli pobjeći. Ako budu osuđeni, oni bi mogli dobiti različite kazne jer je i Tužilaštvo u završnim riječima za Kneževića tražilo blažu kaznu.

"Tužilaštvo ukazuje da su na strani ovog okrivljenog pobude ideološke prirode, te da prilikom izvršenja krivičnog djela ovaj okrivljeni nije sticao bilo kakvu korist za razliku od nekih drugih okrivljenih", kazao je specijalni tužilac Saša Čađenović 21. marta.

Tužilaštvo tako ne misli za Mandića i njegovog vozača Mihaila Čađenovića.

"Tužilaštvo ne nalazi olakšavajuće okolnosti, a posebno imajući u vidu brojnost i vrstu radnji koje su preduzete u izvršenju krivičnih djela, te stepen njihove krivice, a naročito vrijeme kada su postali članovi kriminalne organizacije što u bitnom doprinosi da izrečena kazna ovim okrivljenima bude veća", rekao je tužilac Čađenović.

Mandiću, Kneževiću i Čađenoviću prijete kazne zatvora od jedne do osam godina, optuženim srpskim državljanima do pet godina a ruskim od tri do 15 godina, s tim što su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov optuženi za više krivičnih djela, pa im jedinstvena kazna može biti i veća.

Preporučujemo za Vas