OMBUDSMANA BIRA SKUPŠTINA NA PRIJEDLOG PREDSJEDNIKA

Još nije poznato ko će naslijediti Bakovića

Ipak, iz Kabineta predsjednika Mila Đukanovića su TV Vijesti kazali da će redosljed koraka na putu do imenovanja nasljednika Bakovića biti poznat početkom naredne sedmice, u skladu sa ustavnim nadležnostima predsjednika i Zakonom o Zaštitniku
2266 pregleda 9 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović

Nakon što je dosadašnjem ombudsmanu Šućku Bakoviću 30. juna prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju, do izbora novog tu poziciju zauzima njegova zamjenica Zdenka Perović. Prema Zakonu o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, postupak imenovanja novog koji podrazumijeva i konsultacije predsjednika sa naučnim i stručnim institucijama i nevladinim organizacijama, trebalo je da počne najkasnije 60 dana prije isteka mandata Bakoviću.

Ipak, iz Kabineta predsjednika Mila Đukanovića su TV Vijesti kazali da će redosljed koraka na putu do imenovanja nasljednika Bakovića biti poznat početkom naredne sedmice, u skladu sa ustavnim nadležnostima predsjednika i Zakonom o Zaštitniku. Do sada su za novog ombudsmana istaknute dvije kandidature. Kandidat dijela NVO sektora je član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Radenko Lacmanović. Njega je predložilo nekoliko nevladinih organizacija i Paraolimpijski komitet Crne Gore. U obrazloženju predloga, upućenom Đukanoviću, ističe se poseban doprinos Lacmanovića u oblasti ljudskih prava i sloboda, kao i to da on snažno afirmiše pravo javnosti da zna i promoviše zaštitu ličnih podataka.

Ipak, Lacmanović nije jedini kandidat NVO sektora. 21 NVO je uputila inicijativu Đukanoviću da profesora Nebojšu Vučinića predloži za kandidata za novog Zaštitnika, a podrška za taj predlog stigla je i od Savjeta za građansku kontrolu rada policije. U inicijativi se navodi da bi predlaganje Vučinića za Zaštitnika omogućilo Crnoj Gori da dobije Ombudsmana međunarodnog renomea, sa svim potrebnim osobinama. Podsjećaju da je Vučinić 10 godina bio sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kao i da stalno ukazuje na potrebu usklađivanja prava i prakse u Crnoj Gori sa međunarodnim standardima ljudskih prava. Takođe, pored nesporne stručnosti, njegova spremnost da javno iznese mišljenje i kritiku rada državnih organa je karakteristika koja ga posebno preporučuje za funkciju Zaštitnika”, navodi se u inicijativi.

Čeka se i ko bi mogao biti kandidat vlasti za ovu funkciju, a koji će imati i najviše šansi da bude izabran jer se ombudsman u parlamentu. U javnosti se spekulisalo da bi trenutni predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević, mogao biti kandidat za Ombudsmana. Ipak, iz Sekretarijata Savjeta su Televiziji Vijesti kazali da Vukčević nema nikakva saznanja o tome, osim onoga što je vidio u medijima.

Preporučujemo za Vas