Migranti najčešće preko albanskih brda hoće u Crnu Goru

Iako u graničnoj policiji nisu htjeli da preciziraju koliko policajaca i vojnika radi na ovom poslu, kažu da ih je dovoljno
3591 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Objekat Krenza u rejonu graničnog prelaza Božaj u mjestu Nikina uvala zajednički čuvaju mješovite patrole policije i vojske Crne Gore. Na osnovu odluke Savjeta za bezbjednost i odbranu od avgusta prošle godine, vojska pomaže policiji u kontroli dijela ovog graničnog prelaza kako bi spriječili nezakonite prelaze migranata i druge nezakonite radnje.

Iako u graničnoj policiji nisu htjeli da preciziraju koliko policajaca i vojnika radi na ovom poslu, kažu da ih je dovoljno. U redovne kontrole sa kratkim naoružanjem odnosno pištoljem idu po jedan policajac i vojnik, a po potrebi više njih.

"Što se tiče nezakonitog prelaska same granice i migranata, imamo dnevno oko 10-ak slučajeva pojave migranata u blizini same granice. Nije to alarmantno stanje", kazao je Veselin Damjanović iz granične policije Podgorica.

Nisko rastinje i kamenito područje migrantima ne idu naruku.

"Tako migranti kada dođu u mjesto Hota koje se nalazi sa naše lijeve strane u Republici Albaniji, kad primijete i kad vide o kakvoj se konfiguraciji terena radi, u suštini odustaju od nezakonitog prelaska i traže neke druge rute i pravce za odlazak prema EU“, dodao je Damjanović.

Onima koji ne žele da odustanu od prelaska pomažu graničari, tvrdi Veselin Damjanović.

"Lica koja zatraže međunarodnu zaštitu kada dođu do naše patrole, tim licima naravno da izlazimo u susret, uspostavimo vezu sa našim prihvatom za strance i ta lica upućujemo u prihvat za strance i međunarodnu zaštitu“, rekao je Damjanović.

Da li je bilo nekih incidenata, da se migranti opiru, da neće da saarađuju?

“Zasad nije bilo”, kazao je Damjanović.

Ovaj dio graničnog prelaza često je i na meti švercera droge.

“Samo u prošloj godini smo imali 1.254 kilograma zaplijene skanka u 12 slučajeva, u jednom slučaju smo imali zaplijenu heroina. I u ovoj godinu smo imali 455 kilograma zaplijene skanka i 17 kilograma zaplijene heroina", rekao je Damjanović.

Osim brdovitim stazama, šverceri droge nerijetko pokušavaju da je prenesu i drumskim saobraćajem – na glavnom graničnom prelazu Božaj.

“1.avgusta ove godine kada smo kod albanskog državljanina u njegovom vozilu pronašli u specijalno izgrađenom bunkeru 13 kg opojne droge marihuana tipa skanka”, rekao je Aleksandar Sekulić iz granične policije Podgorica

Iz granične policije poručuju da detaljno kontrolišu vozila i lica , u cemu vide I svoj doprinos borbi protiv prekograničnog kriminala.

Bonus video: