MUP i ANB od 2015. za dnevnice i smještaj isplatili skoro tri miliona eura

Po tim podacima, ministri, direktori policije, njihovi pomoćnici i još desetak policijskih funkcionera na putovanja su potrošili, neznatni dio novca od ukupne sume - odnosno nešto više od 26 hiljada eura
1552 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Glavni djelovi bezbjednosnog sistema – MUP i ANB od 2015. godine na ime dnevnica i smještaja isplatili su skoro tri miliona eura. To su podaci koje je dobila televizija Vijesti, prema kojima je samo tokom prošle godine Ministarstvo po ovom osnovu izdvojilo nešto više od 872 hiljade eura.

Prema istim podacima godinu ranije službenicima i funkcionerima MUP-a isplaćeno je 856 hiljada eura, dok je 2016.-e to bilo skoro upola manje - 480 hiljada. Iz MUP-a su nam dostavili imena funkcionera koji su putovali i koliko su koštali njihovi putevi van zemlje.

Po tim podacima, ministri, direktori policije, njihovi pomoćnici i još desetak policijskih funkcionera na putovanja su potrošili, neznatni dio novca od ukupne sume - odnosno nešto više od 26 hiljada eura.

Iz MUP-a nam je dostavljen i podatak da je za prvih šest mjeseci ove godine po istom osnovu isplaćeno 34 ipo hiljade eura, što je interesantan podatak ako se uporedi sa kasom Agencije za nacionalnu bezbjednost koja broji znatno manje službenika, a za isti period za službena putovanja je izdvojila više novca - odnosno 37 hiljada.

Za razliku od Ministarstva, Agencija se, krijući se iza termina "tajno“ i "interno“, odbila da saopšti koliko pojedinačno iznose dnevnice i ko su službenici kojima su one isplaćene.

Podatak koji je Agencija učinila dostupnim je da su tokom prošle godine za dnevnice iz kase izdvojili 90 hiljada eura, te da je prethodnih godina isplata po istom osnovu bila skoro upola manja. Tako je tokom 2017 i 2016. službenicima bezbjednosne službe isplaćeno oko 55 hiljada po godini, dok je godinu ranije taj iznos bio za šest hiljada manji.

Sabiranjem se tako dođe do podatka da je ANB od 2015. godine do 1. juna ove po osnovu dnevnica svojim za javnost NN službenicima ispaltila nešto više od 287 hiljada eura što i ne djeluje kao enormni iznos budući da je riječ o službi, koja je makar po nazivu koji nosi, zadužena za pitanje bezbjednost, ali i koja se analizom analitičkih kartica prethodnih godina nije pokazala kao štediša već je naprotiv trošila novac i na tepihe i eurokreme.

Bonus video: