Tržni centar mogao bi da presudi jednom od simbola Nikšića: Malo po malo - nestaje pijaca

"Pijacu ne damo, molimo sve građane da nam se pridruže jer ćemo je braniti životom", kazala je prodavačica Mira Raičević.
12606 pregleda 9 komentar(a)
Pijaca u Nikšiću, Foto: Printscreen YouTube
Pijaca u Nikšiću, Foto: Printscreen YouTube

Malo po malo - nestaje nikšićka pijaca. Poslednjih godina tu su ostali samo najuporniji prodavci, ali se plaše da ovog puta neće imati kud i da je još jednom prevagnuo privatni interes.

"Pođite u Bar na privatnu pijacu, tu niko nema, a idite na državnu - puna je. Nema prodaje se ovo ili ono, nego se prodaje sve", kazala je prodavačica Nevenka Zeković.

"Da ovdje bude parking i da nas u novu zgradu od 200 kvadrata sve presele", rekao je Zifo Hodžić prodavac.

To im je, kako kažu, u neformalnom razgovoru rekao glavni gradski arhitekta Nebojša Adžić, pošto zvaničan odgovor na zahtjev koji su uputili opštini prije više mjeseci nisu dobili. Trenutno je na pijaci 40 zakupaca tezgi, a u prizemlju tržnog centra mjesta ima samo za polovinu.

"Od sedme godine prodajem na pijaci i sad da nas maknu. A đe da idemo, u onu garažu, u beton? Ja neću nego kući, a ne znam đe ću proizvode da prodam", kazala je prodavačica Angelina Vučić.

"Nama sa cvijećem su rekli da neće biti mjesta jer će se tu prodavati samo voće", dodala je Zorka Krstajić prodavačica.

"Da grad oskoro 100.000 stanovnika smjestite u 200 kvadrata. Je li to moguće? Jedan Mojkovac ima pijacu koliko je ova, Kolašin, Berane, Rožaje, Bijelo Polje", dodao je Zifo Hodžić.

Hoće li nekadašnji simbol grada- zelena pijaca biti podstanar novog tržnog centra, biće poznato na sljedećoj skupštini grada, pošto danas iz opštine ovim povodom nisu htjeli pred kameru. Iz lokalnog SNP-a tvrde da je to već riješena stvar koju oštro osuđuju.

"Na kraju ispada da bi se obezbijedio parking za potrebe objekta koji je u vlasništvu bliskih rođaka visokih funkcionera DPS-a, gradske vlasti su spremne da žrtvuju egzistenciju desetine nikšićkih porodica", kazala je Olivera Vujičić iz OO SNP Nikšić.

Gradnja tržnog centra u početku se pripisivala Aleksandru Božoviću, bliskom rođaku predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, ali su kasnije radove nastavili drugi investitori takođe bliski vlasti. Zakupci tezgi tvrde da neće ustuknuti ni pred kim.

"40 zakupaca, a svako ima po pet članova. To je 200 ljudi samo s pijace, a ne dalje. Pijacu ne damo, molimo sve građane da nam se pridruže jer ćemo je braniti životom", kazala je prodavačica Mira Raičević.

Iz Komunalnog preduzeća koje gazduje pijacom više puta su isticali da pijaca odavno nije rentabilna, jer se prodaja poljoprivrednih proizvoda preselila u markete, ali da joj škode i trotoarska trgovina, te zatvoren prilaz sa Trga slobode.