Maraš: Određeni mediji koji nisu iz Crne Gore iznose kofere para iz ove zemlje

Televizija Vijesti nije podržala Nacrt zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, uz tvrdnju da je izuzetno loš jer zadovoljava formu, a ne suštinu
4073 pregleda 2 komentar(a)

Premijer Duško Marković u oktobru prošle godine izjavio je da mediji iz drugih država, misleći na Srbiju, zloupotrebljavaju krajnje liberalnu politiku Crne Gore prema njima.

Koje su konkretne mjere unijeli u Nacrt zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, da bi zaštitili nacionalni i kulturni identitet države od ovih medija, TV Vijesti je pokušala da sazna od ministra kulture koji je Okruglom stolu u Podgorici dao opštu ocjenu.

"Koncipirana su rješenja saglasna visokim međunarodnim standardima i dobrim praksama ove oblasti", rekao je ministar Aleksandar Bogdanović.

Na pitanje novinarke mogu li ga kratko pitati oko ove teme, ministar je rekao "kasnije, vjerujte, ali vratiću se".

Pomoćnik ministra Željko Rutović kazao je da ovo nije Vladin, već nacrt koji je radila sedamnaestočlana radna grupa.

"Zakon se ne bavi zaštitom nacionalnog i kulturnog identiteta, on ima svoje jasno ime i svoj jasni sadržaj", kazao je Rutović.

U radnoj grupi učestvovali su predstavnici tri privatne televizije, Vijesti, Nove M i Prve.

Televizija Vijesti nije podržala nacrt, uz tvrdnju da je izuzetno loš jer zadovoljava formu, a ne suštinu.

"Rezultat nedostatka političke volje da se oblast elektronskih medija uredi na adekvatan način. Definitivno nijeste vodili računa ni o nacionalnim ni o kulturnim interesima Crne Gore. Da li ste vi doveli u zabludu gospodina Markovića ili ste nas zajedno sa gospodinom Markovićem sve nas građane Crne Gore doveli u zabludu", kazao je Vuk Maraš iz Medijske asocijacije jugoistočne Evrope

Maraš je problematizovao to što je stopa sopstvene produkcije za televizije sa nacionalnom frekvencijom ostala 10 odsto, iako je bilo prijedloga da se poveća i do 25 procenata.

Iz Ministarstva kulture kažu da su predlagali da se to uopšte ne definiše zakonom, već podzakonskim aktom. Ipak, taj prijedlog radna grupa nije razmatrala.

"Vi ste svi glasali da to bude u zakonu 10 odsto, koji je postavila jedna komercijalna televizija. Ono što takođe nijeste uradili jeste da se napravi ekonomska analiza na osnovu koje bismo definisali kvotu. To nijeste htjeli da uradite da se ne bi vidjelo u kom obimu određeni mediji koji nijesu iz Crne Gore iznose kofere para iz ove zemlje i nose ih svojim vlasnicima, a vi zbog njihovih interesa ugrožavate interes sopstvenih građana", rekao je Maraš.

"Tačno da smo za taj procenat glasali, ne vidim u čemu je problem", kazao je Rutović.

Ivana Šebek iz Nove M je kazala da samo nametanje kvote veće od postojeće "vodi u gašenje komercijalnih emitera, makar dva."

Nacrtom se Javnom servisu ne smanjuje procenat reklamnog prostora u odnosu na komercijalne televizije, iako, za razliku od njih, godišnje od građana dobija više od 14 miliona eura.

"Ne možemo uvoditi normativno protektcionističke mjere koje bi ograničavale slobodu tržišta", kazao je Rutović.

Nacrt predviđa nekoliko novina – Agencija za elektronske medije postaje Agencija za audio-vizuelne medijske usluge i moći će ponovo da novčano kažnjava emitere koji krše propise, prije oduzimanja licence.

Određen je miminum kojim će opštine morati da finansiraju svoje lokalni emitere, a u njihovim savjetima biće i reprezentativni sindikati.

Bonus video: