ISTRAŽITELJI POKUŠAVAJU DA IDENTIFIKUJU OSOBE

Tužilaštvo i dalje ne stavlja tačku na istragu: Od koga je Šaviv uzimao novac?

Specijalni tužilac Saša Čađenović nedavno je saopštio da je Šaviv član kriminalne organizacije postao u julu 2016. godine
3665 pregleda 4 komentar(a)
Aron Šaviv, Foto: Screenshot (TV VIjesti)
Aron Šaviv, Foto: Screenshot (TV VIjesti)

Istražitelji nastoje da identifikuju osobe od kojih je osumnjičeni Aron Šaviv, koji je po dokazima Tužilaštva bio zadužen i za vrbovanje članova kriminalne grupe, uzimao novac za realizaciju kriminalnog plana – nasilnog ulaska u skupštinu i likvidaciju policije.

Specijalni tužilac Saša Čađenović nedavno je saopštio da je Šaviv član kriminalne organizacije postao u julu 2016. godine i objasnio koja je bila njegova uloga.

"...da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana koji je uplaćen od strane za sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije, da tako primljen novac prosleđuje drugim članovima kriminalne organizacije, da sam vrši plaćanje za potrebe pripadnika kriminalne organizacije u Crnoj Gori i inostranstvu, da plaća račune za sprovođenje političke kampanje, da sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodi aktivnosti na teritoriji Crne Gore u cilju elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i fizičkog obezbjeđenja istih", kazao je ranije Čađenović.

Da je Šaviv osnovano sumnjiv za istražitelje, proizilazi i iz podataka dobijenih od nadležnih organa Kipra. U toj dokumentaciji se navodi da su Šaviv i osumnjičeni bivši agent CIE Džozef Asad bili suvlasnici firme „Derker konsaltansi“, na čiji račun je od 8.jula do sredine oktobra 2016 godine od firme iz Slovačke čiji su osnivači ruski državljani preneseno ukupno milion ipo eura. Upravo taj novac, tvrdi Tužilaštvo, Šaviv je trošio na teritoriji Crbne Gore u periodu angažovanja za potrebe Demokratskog fronta u političkoj kampanji.

"od novca prenesenog sa firme čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno preko 1.150.000,00 eura", kazao je Čađenović.

Dio novca prenijet je na račun kompanije „Peregrin“ u Abu Dabiju, čiji je osnivač i vlasnik osumnjičeni Asad. Transakcija je obavljena 3.oktobra 2016 godine kada je Asad došao u Crnu Gorui zajedno sa 8 državljana SAD-a i Iraka čiji zadatak je, tvrdi Tužilaštvo, bio da pruže protivelektronsku i fizičku zaštitu već osuđenima u ovom slučaju.