Ministarstvo zdravlja: Studije medicine da budu besplatne za one koji ostaju u državi

"Postoji ideja da se za domaće studente koji u startu znaju da neće nastaviti školovanje u Crnoj Gori odredi neka bazična materijalna nadoknada za jednu godinu studiranja",
9752 pregleda 30 komentar(a)

Iako u Ministarstvu zdravlja tvrde da trenutno imamo dovoljno ljekara, njihov odliv u inostranstvo mora se zaustaviti.

Zato, smatraju u resoru Kenana Hrapovića, studije medicine treba da budu besplatne samo za one koji se obavežu da će nakon završenih studija ostati u Crnoj Gori.

"Ja razumijem da su primamljiviji uslovi koje nudi neka od zemalja Evrope, ali postoji nešto što se zove moralna odgovornost prema zemlji koja ti je pružila da se besplatno školuješ I da dođeš u situaciju da odeš na neko drugo mjesto. Nema nikakvog uslovljanja. Postoji ideja da se za domaće studente koji u startu znaju da neće nastaviti školovanje u Crnoj Gori odredi neka bazična materijalna nadoknada za jednu godinu studiranja", rekla je za TV Vijesti pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović.

U Sindikatu doktora medicine na ovo gledaju potpuno drugačije.

"Očekujemo da se obrati neko iz institucija, očekujemo reakciju i Ombudsmana, da kaže da li je ovako represivna mjera odlika totalitarnih, autokratskih sistema ili je nešto sasvim prihvatljivo. Za nas je zapanjujuća", kaže Milena Popović-Samardžić iz Sindikata doktora medicine

Miranović ipak kaže da će se prije eventualnog uvođenja ovog modela konsultovati sa svim zainteresovanim subjektima, pa i studentima, ali i da su ih stranci uputili na ovakvu praksu.

"Rečeno nam je da takva uporedna praksa postoji, da se recimo u SAD na Medicinskom akademiji koja školuje ljekare za potrebe vojske sad upravo nude takvi ugovori ljekarima da imaju obavezu da onoliki broj godina koliko studiraju provedu u sistemu vojske SAD. Takođe nam je rečeno da u velikom broju južnoameričkih država postoje takvi ugovori upravo da bi se migracije ka SAD i Kanadi usporile", navela je Miranović.

S druge strane, u Sindikatu kažu da rješenje problema odlaska ljekara iz države vodi preko povećanja plata.

O tome žele da razgovaraju i sa premijerom Duškom Markovićem, zbog čega su mu danas i poslali zvaničnu inicijativu za sastanak.

"Povećanje plate prvi i osnovni korak, osnovni i prvi motiv svih ljekara koji su napustili Crnu Goru je ekonomska nesigurnost", rekla je Popović-Samardžić.

Doktor medicine u Crnoj Gori nakon završenog fakulteta bez specijalizacije ima platu od 550 eura, specijalista između 630 i 670, a subspecijalista između 750 i 800 eura.

Prema podacima Sindikata, u posljednje četiri godine iz javnog zdravstva otišlo je čak 150 doktora – dio u privatni sektor a dio u inostranstvo.

Bonus video: