Hoće li se u Budvi graditi dvije kule od po 15 spratova?

Dok predsjednik Opštine Budva Marko Carević vjeruje da će se kule na kraju ipak graditi i da će grad samo ostati uskraćen za vrtić, Demokrate kažu da su oni bili u pravu i da je poništenje protokola znak da nije trebalo ulaziti u posao sa nepoznatim investitorom
4323 pregleda 2 komentar(a)
Projektovani izgled kula iz ranijeg rješenja
Projektovani izgled kula iz ranijeg rješenja

Još se ne zna hoće li i kada na prostoru ispred Jadranskog sajma u Budvi nići dvije kule od po 15 spratova, koje treba da gradi kompanija Mia Investment, a iza koje navodno stoje turski biznismeni.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je prije nekoliko dana poništio protokol kojim se ovaj investitor obavezuje da gradu pokloni i vrtić, što je bio uslov opozicionih odbornika kako bi se uopšte održala sjednica lokalnog parlamenta.

Dok Carević vjeruje da će se kule na kraju ipak graditi i da će grad samo ostati uskraćen za vrtić, Demokrate kažu da su oni bili u pravu i da je poništenje protokola znak da nije trebalo ulaziti u posao sa nepoznatim investitorom.

Dok se čeka odgovor glavne gradske arhitektice koja treba da izda saglasnost na izmijenjeno idejno rješenje Turaka, iz Ministarstva održivog razvoja kažu da je u toku postupak po žalbi koju su od njih dobili zbog ćutanja administracije.

Politička kriza u Budvi privremeno je riješena do te mjere da su koalicioni partneri uspjeli da održe sjednicu lokalnog parlamenta, zahvaljujući odluci prvog čovjeka grada da poništi protokol kojim se turska kompanija Mia investment obavezala da gradu pokloni vrtić. Ključna nepoznanica i dalje je hoće li Turci i kada graditi sporne kule, vrijedne 50 miliona eura, ispred Jadranskog sajma.

"Lično mislim da hoće, na moju žalost, a pretpostavljam i građana Budve vrtić, investitor više nema obavezu da gradi i to je nešto što će naši koalicioni partneri objasniti građanima Budve", istakao je Carević.

"Gospodin Carević je sada sam praktično priznao da je pogriješio kada je zaključio jedan takav protokol, da pravno taj protokol nije valjan i naravno nama dao političku ako hoćete i suštinsku satisfakciju da smo bili mi u pravu", rekao je Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora).

Krapović ponavlja da se u cijeloj priči pojavljuju Turci, ali i da se radi o firmama registrovanim u of šor krajevima i da se ne zna odakle novac dolazi.

On ostavlja glavnoj gradskoj arhitektici Budve Ani Samardžić, koja je dobila izmijenjeno idejno rješenje Mia Investmenta da donese odluku i vjeruje da kule za sada neće nići

Iz resora ministra Pavla Radulovića kratko su Televiziji Vijesti odgovorili, ne navodeći kada bi i da li bi gradnja mogla početi.

"Mia Investments doo podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma žalbu zbog ćutanja administracije, budući da po zahtjevu investitora za davanje saglasnosti na idejno rješenje hotelskog kompleksa 5* Služba glavnog gradskog arhitekte Opštine Budva nije odlučila u roku propisanom Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Postupak po žalbi je u toku", navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Glavna gradska arhitektica Budve je prvobitno ocijenila da dvije kule sa 15 spratova nijesu u duhu Mediterana a to je potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Bonus video: