Još se ne zna kad će Miloševića izručiti Crnoj Gori

Dok se čeka izručenje, više od tri godine se čeka i da Tužilaštvo zbog slučaja ubistva Đuričkovića podigne kvalitetnu optužnicu
5612 pregleda 1 komentar(a)
Mario Milošević, Foto: Screenshot
Mario Milošević, Foto: Screenshot

Crnogorsko ministarstvo pravde opet je od kosovskih kolega zatražilo izručenje Podgoričanina Marija Miloševića. To je našoj Televiziji Vijesti potvrđeno iz tog ministarstva, uz obrazloženje da je njegovo izručenje sada zatraženo zbog pravosnažne presude koja mu je izrečena od stane Osnovnog suda u Podgorici.

"Crna Gora je nadležnim organima Republike Kosovo uputila dopunu molbe za izručenje Milošević Marija radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci po presudi Osnovnog suda u Podgorici od 18.10.2017. godine na koju za sada nijesmo dobili odgovor", saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Odgovor su međutim dobili ranije, kada je zatraženo izručenje Miloševićeva, ali i njegovih prijatelja Vukana Vujačića i Igora Mašanovića, i to zbog sumnji da su krivi za ubistvo Cetinjanina Radomira Đuričkovića u oktobru 2016. godine. Njih trojica, uhapšeni su prošlog ljeta u Prištini i od tada se nalaze u tamošnjem zatvoru. Kosovski nadležni organi su dozvolili izručenje osumnjičenih Crnoj Gori, ali tek nakon okončanja krivičnog postupka koji se tamo vodi protiv njih. Kada će to biti, nije poznato.

"Informacije o eventualnom okončanju krivičnih postupaka i izrečenim kaznama za krivična djela izvršena na teritoriji Republike Kosovo nijesu dostavljene Ministarstvu pravde., a od tih informacija zavisi kada će biti moguće realizovati izručenje traženih crnogorskih državljana", navode iz Ministarstva.

Dok se čeka izručenje, više od tri godine se čeka i da Tužilaštvo zbog slučaja ubistva Đuričkovića podigne kvalitetnu optužnicu protiv njih trojice. To su pokušali da urade u maju prošle godine, ali Višem sudu 36 strana optužnice i njenog obrazloženja nije bilo dovoljno da pokrene sudski postupak. Smatrajući da istragu treba dopuniti Tužilaštvu je vraćen predmet. Do danas ta dopuna nije urađena.

"Protiv istih je podignuta optužnica, koja je od strane suda vraćena na dopunu, tako da se dodatno prikupljaju određeni dokazi, i od strane tužilaštva je upućena zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći, po kojoj zamolnici još nije postupljeno", saopštili su iz Višeg državnog tužilaštva.

Radomir Đuričković ubijen je 10. oktobra 2016.godine. Prema prvoj optužnici smrtonosne hice u Đuričkovića ispalio je Mašanović. Milošević je, prema tužilačkom aktu, dao novac za kupovinu automobila kojim je u noći ubistva upravljao Vujačić. Pored ovog zločina, Milošević se sumnjiči i da je direktni izvršilac ubistva Miodraga Kruščića u Podgorici. i da je taj zločin počinio kao član kriminalne organizacije Filipa Bešovića, koja je između ostalog odgovorna i za ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić.

Bonus video: