TVRDE DA SU KONTROLE POJAČANE

MORT: Poštujemo sve preporuke UNESCO-a u vezi sa rijekom Tarom

Iz MORT-a saopšteno da je od početka godine počeo redovan biološki monitoring Tare na tri lokacije, za koji su angažovani eksperti Prirodno-matematičkog fakulteta, te da će biti pojačan od naredne godine
1602 pregleda 0 komentar(a)
Korito Tare, Foto: MANS, MANS
Korito Tare, Foto: MANS, MANS

Ministarstvo održivog razvoja tvrdi da sprovodi monitoring i poštuje sve preporuke UNESCO-a u vezi sa rijekom Tarom, duž trase auto-puta, podsjećajući da je izvođač radova obavezan da, na kraju projekta, sprovede sanaciju te lokacije.

Poslije objavljenih snimaka MANS-a i tvrdnji ove i ekološke nevladine organizacije Ozon da je stanje u koritu rijeke Tare, gdje se gradi auto-put, gore nego prije godinu, iz MORT-a za Televiziju Vijesti odgovaraju kako se nezavisno od radova na autoputu, sprovodi regulacija Tare, koja nije predviđena građevinskom dozvolom za autoput, već se izvodi u skladu sa odobrenim Glavnim projektom, odnosno na osnovu odobrenja Uprave za vode.

Ističu da je od početka ove godine počeo redovan biološki monitoring Tare na tri lokacije, za koji su angažovani eksperti Prirodno-matematičkog fakulteta, te da će biti pojačan od naredne godine.

Otkrivaju kako rezultati monitoringa na mjesečnom nivou pokazuju da je ugrožen dunavski losos, na šta je UNESCO ukazao, te da je tako na cijelom Dunavskom slivu u posljednih 10 godina, pa se to ne može pripisati isključivo uticaju izgradnje auto-puta.

U MORT-u tvrde i da od početka gradnje prve dionice auto-puta ekološki i inspektori za vode pojačano kontrolišu kako se sprovode mjere zaštite životne sredine.

Televiziji Vijesti je stigao i odgovor kineske kompanije CRBC.

Iz ove kompanije ponavljaju da sprovode regulaciju vodotoka rijeke Tare i izradu riječnih nasipa u skladu s projektom.

Objašnjavaju i da sprovode regulaciju rijeke Drcke, na osnovu odobrenja Uprave za vode.

Kažu da će radovi biti završeni prije isteka roka za završetak prioritetne dionice, te da fotografije i video zapisi objavljeni juče prikazuju upravo tretiranje rječnih nasipa.

U CRBC-ju naglašavaju i da komuniciraju s mještanima Mateševa, te da nijesu dobili nijednu zvaničnu pritužbu zbog odlaganja materijala na njihovim imanjima.

Preporučujemo za Vas