Spužani i dalje čekaju reakciju nadležnih u vezi sa zagađenjem rijeke Zete

"Pitamo Tužilaštvo da li bi oni jeli tu ribu, pitamo ih zašto oni nisu ništa preduzeli ", rekao je Predrag Spasojević, mještanin Spuža.
1560 pregleda 1 komentar(a)
Sa ranijeg protesta u Spužu, Foto: Printscreen YouTube
Sa ranijeg protesta u Spužu, Foto: Printscreen YouTube

Mjesec nakon protesta i podnošenja krivične prijave, vlasnik farme "Niksen Čavor" očistio je neke stare rupe u zemlji, takozvane lagune i počeo otpadne materije da ispušta u njih, kazu zabrinuti i ogorčeni Spužani.

"Najgora stvar je što i dalje vrši zagađivanje rijeke Zete, jer i dalje ta cijev se ispušta u Zeti, ništa se desilo nije, niko ništa preduzeo nije", kazao je Goran Đuričković, mještanin Spuža.

Spužani su dopunili krivičnu prijavu, jer su u međuvremenu saznali da riba iz Zete nije za ishranu. Navode da je riječ o analizi Biotehničkog fakuleta koja je prvi put pomenuta prije tri dana, na javnoj raspravi o zaštiti rijeke Zete.

"Pitamo Tužilaštvo da li bi oni jeli tu ribu, pitamo ih zašto oni nisu ništa preduzeli, zašto ne preduzimaju ništa, ni državni organi na nivou države, ni organi lokalne uprave, mi smatramo da zagađenje mora prestati i da Čavor mora prestati sa radom", rekao je Predrag Spasojević, mještanin Spuža.

Iz Opštine Danilovgrad proslijedili su odgovor TV Vijesti koji su dobili od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Navode da je 26. septembra veterinarski inspektor izdao rješenje odgovornom licu doo „Niksen-Čavor“, kojim su naređene mjere, sa rokovima, a koje se odnose na spriječavanje odvođenja otpadnih voda sa farme u rijeku, stavljanje u funkciju separatora za odvajanje čvrstog i tečnog otpada i osposobljavanje laguna za prihvat tečne frakcije.

"Utvrđeno: Od 28. oktobra 2019. sav sadržaj (neseparisani stajnjak i otpadne vode od čišćenja objekata kao i atmosforske vode se odvode u lagunu - sa farme nema odvoda u rijeku Zetu. Planirani termin stavljanja u funkciju separatora je do kraja novembra. Vlasnik farme je preduzeo aktivnosti za angažovanje konsultanata koji se bave projektovanjem postrojenja za uklanjanje nus proizvoda, kao i smanjenje neprijatnih mirisa", saopšteno je iz Opštine Danilovgrad.

Stručnjaci problematizuju rad inspekcija: ekološke, inspekcije za vode i veterinarske .

"Opština Danilovgrad je sigurno 10 puta urgirala i pravila veliki broj sastanaka i pokušala da dođe do dogovora sa nadležnim Ministarstvima i sa inspekcijom, međutim, zagađivanje i dalje evidentno", kazao je biolog Vuk Iković.

Ko je najodgovorniji u sistemu?

"Najodgovornija je inspekcija. Jedna firma, odnosno investitor je iznad instutucije, jači od institucije", dodao je Iković.

U ponedjeljak je održana javna rasprava o proglašenju rijeke Zete parkom prirode. Nadležni sa opštinskog i lokalnog nivoa otvoreno su progovorili o zagađenju.

"Ovakva kakva je sada rijeka Zeta, ne služi nikome. Znamo ko su nam zagađivači, a sve smo to tako puštali godinama", kazala je predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

"Valjda je normalan zahtjev, da ako od tog posla zarađujete, onda utrošite nešto od te zarade da bi sanirali loše efekte koje vaša proizvodnja postiže. Mogu potpuno da razumijem svakog čovjeka koji živi pored nesnosnog smrada ili koji ne može da jede taj lipljen", rekao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

"Na žalost, znamo da postoje primjeri u praksi koji ne odgovaraju normama iz zakona koje su obavezujuće", dodala je Ivana Vojinović iz Ministarstva održivog razvoja.

Iz Ministarstva održivog razvoja kažu da će nakon proglašenja Zete Parkom prirode, prvi korak biti formiranje upravljačkog tijela sa službom zaštite, koje će vršiti nadzor sa fokusom na izlivanje neprečišćenih otpadnih voda u rijeku. S druge strane, Spužani poručuju.

"Samo neka ih svedu na evropske standarde, da mi možemo da živimo, da nema smrada, neka oni rade, srećno njima bilo svima", poručio je predstavnik mještana Goran Đuričković.

Bonus video: