MORT: "Adriatic properties" dostavio potrebnu dokumentaciju

Dok inspekcija MORT-a provjerava papire grčke kompanije, građani, ali i kompletna budvanska vlast, pripremaju se za novi protest
2593 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2019. 19:26h

Zbog slika posječenih borova iz Miločerskog parka, URA najavljuje krivične prijave

"Ako se nadležni u državnoj vlasti ogluše o zahtjeve građana, iskazane na građanskom protestu, mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv premijera i svih odgovornih lica. Nećemo dozvoliti da Vlada uništava jedini preostali zeleni kutak budvanske rivijere", ističu iz Građanskog pokreta URA. Zbog, kako tvrde, nelegalnih pripremnih radova za gradnju osmospratnog hotela Kraljičina plaža i stanova za tržište, u nedjelju su u Miločerskom parku protestovali građani i predstavnici pojedinih stranaka u budvanskoj vlasti. Ističu da firma "Adriatic properties", grčkog biznismena Petrosa Statisa, nema odobrenje za tu gradnju, jer je nije ni prijavila, pošto nije regulisala komunalije sa Opštinom.

U međuvremenu, iz grčke kompanije saopštili su kako su gradnju prijavili Ministarstvu održivog turizma i razvoja (MORT) 1. novembra, a da su komunalija oslobođeni, jer je u pitanju gradnja objekta od opšteg interesa – hotela sa pet zvjezdica.

"S obzirom da djelujemo u skladu sa istim zakonom kao i organizatori protesta, treba znati da u skladu sa zakonom ne postoji građevinska dozvola za gradnju, već prijava građenja koja je uredno predata nadležnom Ministarstvu. S obzirom da smo prijavu dali 1. novembra, jasno je da su se stekli uslovi za početak gradnje, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom", navode iz kompanije. Da je prijava za gradnju stigla, Televiziji Vijesti je potvrđeno iz MORT-a.

"Uz prijavu, dostavljen je revidovani Glavni projekat i Idejno rješenje, izvještaj revizije i izjava revidenta; polisa osiguranja od odgovornosti projektanta, polisa osiguranja revidenta; ugovor sa izvođačem radova; ugovor o stručnom nadzoru; list nepokretnosti i saglasnost Glavnog državnog arhitekte", navode iz MORT-a. Navode i da je kompanija dobila saglasnost i od nadležnih budvanskih javnih preduzeća. Budvanske Demokrate su, međutim, kategorične: "U sastavu urbanističkog kompleksa Kraljičina plaža postoji i zemljište koje pripada opštini Budva. Oni nijesu dobili saglasnost od Opštine Budva da mogu da koriste to njeno zemljište. Ukoliko investitor želi da se inati sa Opštinom Budva, onda mora da zna, a to je i poruka mještana, da će Sveti Stefan i Miločer biti blokirani", poručio je Mijomir Pejović iz Demokrata.

Novi protest najavljen je već za petak. Na njega dolazi i prvi čovjek Opštine, Marko Carević iz Demokratskog fronta (DF), a zbog protesta je pomjereno i zasjedanje Skupštine opštine Budva sa 10 na 12.30 sati. Tako se aktualna budvanska vlast saglasila u jednom.

"Vladajuća koalicija je krenula u pohod na prirodu, na svim mogućim mjestima i gdje mogu bilo kakvu korist za sebe lično da ostvare. Zbog toga je DF uz svaku građansku inicijativu, koja služi da se zaštiti priroda i da se sačuvaju resursi za buduće generacije", ističe poslanica DF-a, Marina Jočić. Mještani, ali i predstavnici budvanke vlasti, pozivaju se i na Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka SO Budva iz 2017, kojom se u stoljetnjem parku zabranjuje gradnja stanova.

Bonus video: