Kongres DPS-a: Sad možemo govoriti o dvojcu Đukanović-Marković, ostali su ispod njih dvojice

Nije se makao predsjednik, ali se na poziciji broj dva učvrstio zamjenik
9583 pregleda 22 komentar(a)
Marković i Đukanović na kongresu DPS-a, Foto: Boris Pejović
Marković i Đukanović na kongresu DPS-a, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2019. 19:29h

Nakon gotovo tri decenije vladanja - Kongres najjače partije u Podgorici. Šta je donio?

"Ništa novo nijesmo vidjeli, to su manje-više iste poruke, isti sadržaj, isti ljudi, na čelu partije - sve očekivano, čak nije bilo ni elementarnog demokratskog kapaciteta da se predsjednik države makne s mjesta predsjednika partije", kazao je Boris Marić iz Centra za građanske slobode.

Nije se makao predsjednik, ali se na poziciji broj dva učvrstio zamjenik.

"Iako je prošao kroz jedan turbulentan period, sad možemo govoriti o dvojcu Đukanović-Marković, a ne kao što je to prije bio jedan oligarhijski model. Sad već imamo na tom vrhu svega dvoje, ostali su prilično ispod njih dvojice", kazao je Zlatko Vujović iz CEMI-ja.

Isticanje pitanja crkve u partijskom programu i na kongresu Vujović i Marić čitaju različito. Vujović smatra da DPS, otvarajući, kako kaže, to suverenističko pitanje , pokušava da privuče nove birače, kako ne bi, kao u aktuelnoj vladi , morao skupo da plaća mandate manjinskih partija

"Oni računaju da bi mogli nekoliko tih procenata možda da privuku kroz ovu priču, a tih nekoliko procenata možda bude presudno, ne možda da dobiju apsolutnu vlast, ali da više nema moći ovih malih partija i tog kapaciteta ucjene koju je, recimo BS, veoma često manifestovala", rekao je Vujović.

"Imamo to pitanje identiteta, pitanje crkve, koje takođe ide negdje sa strane, zato što je i mišljenje VK i međunarodne zajednice da se mora poštovati odvojenost crkve od države", dodao je Marić.

Bez te identitetske teme, DPS je, sa Đukanovićem na čelu, smatra Marić, ostao i bez projektovane izborne teme –da je Crna Gora lider u regionu u procesu evropskih integracija. U tom kontekstu tumači Đukanovićevu poruku da ga više brine disfunkcionalnost EU, nego dinamika proširenja.

"Šta je ostalo Đukanoviću i DPS-u - ono što oni najbolje znaju da rade, a to je arogancija, i onda to je jedan arogantan odnos prema onome što su realne postavke, a realne postavke su da mi imamo problem sa evropskim integracijama, da imamo problem sa reformama", kazao je Marić.

A kakvu poruku šalje DPS, ako su u prvom redu na partijskom kongresu Slavoljub Stijepović i Miomir Mugoša

"Mislim da i Mugoša i Stijepović imaju ogromnu zaslugu za uspjeh DPS-a na izborima. I sudske presude su pokazale o zloupotrebama DPS-a i odluke ASK-a da je nelegalno finansiranje postojalo od strane DPS-a. Mi ne znamo dimenzije svega toga, one su pretpostavljamo mnogo veće nego što su dokazane, ali je definitivno i ovo poruka da se DPS ne odriče lako tih svojih ljudi. Međutim, to ne znači da u sudskom postupku oni ipak neće biti procesuirani", rekao je Vujović.

Boris Marić još zapaža.

"Na tom Kongresu se uopšte nije pojavilo ni u fus noti nešto što su pregovori za dolazak do nečega što bi bilo izborno zakonodavstvo, izborni uslovi koji bi garantovali fer i slobodne izbore. DPS iz svoje vizure tu ne vidi neki ozbiljniji problem, igraju na snagu, na jedinstvo, na klijentelističku mrežu koju su razvili, na zloupotrebu državnih institucija i resursa", dodao je Marić.

A da je pokazati moć stranke bio jedan od ciljeva kongresa nije krio ni Milo Đukanović koji DPS vodi 21 godinu

"Kongres je između ostalog bio jasna demonstracija snage i jedinstva DPS-a", rekao je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

Bonus video: