Đukanović centre moći krivi za zastoj na putu ka EU

Đukanović na 8. kongresu partije reizabran za lidera DPS-a i poručio da je politika proširenja “suštinski zaustavljena, ili prolongirana na dugi rok”
4682 pregleda 16 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2019. 09:00h

Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović ocijenio je da je politika proširenja EU suštinski zaustavljena voljom važnijih centara političke moći u Evropi, ne preciziravši kojih.

On je istakao da članstvo u EU ostaje strateški cilj, sa punom sviješću o tome da njegovo ostvarenje, a posebno vrijeme dostizanja, neće prevashodno zavisiti od naše političke volje i posvećenosti reformama.

On je kazao da je EU suočena sa posljedicama kontinuiranih kriza, neizvjesnošću oko bregzita, narastajućim populizmom, demografskim i klimatskim promjenama i da još nema ni nagovještaja u kom pravcu bi se mogao razvijati scenario prevazilaženja već ugrožene globalne konkurentnosti Evrope. “Retorički, Brisel afirmiše politiku proširenja, ali je ona voljom, pokazuje se važnijih centara političke moći u Evropi, suštinski zaustavljena, ili prolongirana na dugi rok. Ta prijeteća disfunkcionalnost nas kao Evropljane više brine, nego što nas brine dinamika politike proširenja kao Balkance”, kazao je Đukanović juče na 8. kongresu partije na kojem je reizabran za lidera DPS-a. Za potpredsjednika je izabran aktuelni premijer Duško Marković, a svečanom dijelu kongresa prisustvovalo je oko tri hiljade ljudi. Đukanović je kazao da je država i danas neupitni lider evropskih integracija regiona, “spremna da dosljedno ispuni sve uslove za članstvo”.

Naglasio je da je DPS politička snaga koja je osmišljeno mijenjala Crnu Goru, “uvijek nabolje”, i da su partija koja politiku ne percipira “tradicionalno balkanski kao umijeće manipulisanja ljudima”. Ocijenio je da je svestrani i ubrzani društveni progres, koji u doglednoj perspektivi mora imati benefite po životni standard svakog građanina, prioritet odgovorne državne politike, ali da je taj cilj “opterećen brojnim ograničenjima, koja su se posljednjih godina dodatno uvećala”.

“Ako je nestrpljenje građana i nerealno očekivanje da se vrijeme izgubljeno za razvoj tokom istorije nadoknadi preko noći, i da uvijek neko drugi obezbijedi bolji život svakom pojedincu univerzalna i svevremena iluzija, ona je posljednjih godina dobila dodatni prostor zahvaljujući dramatičnom gubitku kvaliteta politike kao djelatnosti, praćenog pogoršanjem geopolitičke slike i posustajanjem EU da odigra do kraja ulogu katalizatora ujedinjenja evropskog kontinenta”.

Đukanović je kazao da su ostvarili najvažnije obećanje dato na prethodnom kongresu - ulazak u NATO.

U prethodne četiri godine, država je, kako je istakao, stekla reputaciju jedne od najdinamičnijih ekonomija Evrope. “Ostvarili smo cilj, realno najavljivan i pažljivo spreman kroz vrijedne, kapitalne razvojne projekte, da našu ekonomiju uvedemo u željenu zonu ekonomskog rasta od 4-5 odsto godišnje, što nam je neophodno ukoliko želimo ubrzati sustizanje nivoa razvijenosti savremene Evrope”.

Istakao je da se danas u Crnoj Gori stvara društveni proizvod u vrijednosti od 4,6 milijardi eura, ubjedljivo najviše u njenoj istoriji, i da je zaposleno više od 190.000 ljudi, više nego ikada. “Završava se prva, najkomplikovanija dionica auto-puta prema sjeveru. Ali, predstoje još četiri dionice. I uz to Jadransko-jonski auto-put. Postavljen je podmorski energetski kabl prema Italiji, ali on tek treba da bude popunjen novoproizvedenom električnom energijom iz obnovljivih izvora... Pripremljeni su projekti i donesene odluke o gradnji novih elektrana na bazi energije vjetra i sunca”. Đukanović je rekao da “opozicioni mediji i politički protivnici DPS-a pokušavaju da stvore sliku da za mlade u Crnoj Gori nema perspektive, šireći neutemeljene informacije o njihovom navodnom egzodusu”.

Jedini predstavnik opozicije na kongresu je bio član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Izet Bralić.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je poručio da je Crna Gora regionalni lider u evropskim integracijama.

“To liderstvo je iskazano prosječnom platom koja je cilj svim ljevičarskim partijama u regionu i u Evropi. Lideri ste u rastu BDP-a u regionu”.

Ministar u Vladi Srbije i lider tamošnjeg SDP-a Rasim Ljajić kazao je da se nada da će se odnosi dvaju država u budućnosti unapređivati, poručivsi DPS-u da vjeruje u njihove izborne pobjede.

Predsjednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je istakao da je danas “junaštvo ne odustati od evropskog puta i suverene Crne Gore”.

“Vi potomcima imate da ostavite Crnu Goru koju ste stvorili”. Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je rekao da je istorijska i prekretna bitka dobijena:

“Zamislimo za trenutak šta bi se desilo da je uspio onaj plan od jeseni 2016. Da je tada pala Crna Gora i postala baza za antievropski i antizapadni prodor u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, danas bismo imali balkansku Siriju i takozvane zamrznute konflikte, da u sukobima, mržnji i bijedi nestajemo”.

Presjednik Socijaldemorkata i Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je kazao da pred Crnom Gorom nije težak izbor.

“Jer naša dva auto-puta vode na četiri strane svijeta. Ovaj ekonomski i kapitalni, najveći u istoriji naše domovine, sa juga na sjever i obratno, i ovaj drugi demokratski još kapitalniji, dugosežniji, sa istoka na zapad i obratno. Pokazali smo da smo kadri krenuti sa oba starta i vjerujem stići do oba cilja”.

Crnogorska crkva neupitna

Đukanović je kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti potreban Crnoj Gori da bi na moderan način uredio najvažnija pitanja između države i vjerskih zajednica:

”On ne pretenduje da u maniru revolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose, ali svaka država ima pravo da provjeri da li su ti odnosi pretprjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji”.

On je istakao da DPS ima razumijevanje za očekivanje dijela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Bonus video: