Što se Albanije tiče, nema prepreka za nastavak gradnje elektrana na Cijevni

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore kažu da će se o ovom pitanju odrediti nakon ocjene pristigle dokumentacije
3256 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2020. 11:44h

Što se Albanije tiče, nema prepreka za nastavak gradnje hidroelektrana Dobrinje i Muras na rijeci Cijevni, a stvaraju se i pretpostavke za izgradnju još jedne - Vriela na slivu Cijevne.

„U dijelu odakle će se uzeti voda, nema vodenih biljaka zbog same morfologije koju ima rijeka. Iz ove aktivnosti neće doćI do njihovog oštećenja, pa sljedstveno tome neće biti ni zaštitnih mjera. Hidroelektrana će imati velikih prednosti, ne samo za biznis, već i za turizam ove oblasti", navodi se u preliminarnoj procjeni uticaja hidroelektrana na životnu sredinu.

Ovo su samo neke od stavki iz dokumentacije koje je zvanična Tirana dostavila crnogorskim kolegama, kojim potkrepljuju svoj stav da su hidroelektrane na Cijevni pravi potez.

S druge strane, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore kažu da će se o ovom pitanju odrediti nakon ocjene pristigle dokumentacije.

„Nakon ocjene dostavljene dokumentacije moći će da se komentariše da li, odnosno koliki je uticaj na sve segmente životne sredine”, rekli su iz MORT-a.

U nevladinom sektoru pak tvrde da dokumentacija dostavljena iz Albanije ne oslikava stvarno stanje stvari.

„Problematična je dokumentacija koja je dostavljena. Problem je u tome što nisu date te bazne studije i osnovne analize s jedne strane, a tvrdi se da nema negativnog uticaja. Male hidroelektrane posebno sa svojim kumlativnim uticajem moraju da utiču na ono što se dešava nizvodno na rijeci”, kazala je Nataša Kovačević iz Grin houma.

Uprkos tome, strahuje Kovačević, Crna Gora teško to može i da dokaže:

„Država je sebe dovela, odnosno institucije, u jednu pat poziciju prosto zbog toga što je u ovom procesu očigledno da nama dosta informacija nedostaje. Prije svega, mislimo na hidrološke podatke, a s druge strane i oni biološki podaci koje sada u ovom momentu nemamo”.

U martu će biti održan sastanak Implementacionog komiteta Konvencije o uticaju na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu – ESPO o ovom pitanju. Prema informacijama Grin houma, konačan stav ESPO bi trebalo da donese u septembru, a u ovoj NVO se nadaju da će tražiti obustavu gradnje ovih hidroelektrana.

disklejmer CGO EU
Disclaimer

Ovaj tematski prilog je kreiran kroz projekat „Mediji protiv korupcije” koji realizuje “Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MASE)" u saradnji sa ND Vijesti. Podržan je od strane Centra za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa Smjestimo korupciju u muzej!, a koji se finansira iz sredstava Evropske unije i Ministarstva javne uprave Vlade Crne Gore. Sadržaj ovog tematskog priloga je isključiva odgovornost "Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MASE)” i ni na koji način ne odražava stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave Vlade Crne Gore.

Bonus video: