Varhelji poručio da se situacija sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mora riješiti

"Poenta koju sam predočio premijeru i tu poentu ću predočiti i predsjedniku bila je da oni imaju posebnu odgovornost i da bih želio da ohrabrim dijalog sa crkvom, a takođe i da se dođe do obostranog prihvatljivog rješenja"
15040 pregleda 56 komentar(a)
Oliver Varhelji, Foto: TV Vijesti
Oliver Varhelji, Foto: TV Vijesti

Evropski komesar Oliver Varhelji poručio je da se situacija koja je nastala u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz dobru volju može riješiti.

U intervjuu Televiziji Vijesti on je bio jasan i poslao poruku zvaničnicima da se "ovo mora riješiti".

Koji je vaš stav u vezi sa sadašnjim demonstracijama i sukobima između crkve i države. Da li postoji prostor za neku vrstu posredovanja EU u ovom tekućem sporu koji je praktično paralizovao cjelokupno društvo, potisunuo sve druge važne teme za našu budućnost.

"O ovim pitanjima, kada je riječ o religiji i vjerskim institucijama u nekoj zemlji, Evropska unija nema puno toga da kaže. Sa druge strane, naravno, u Kopenhaškim kriterijumina stoji da crkva i država moraju biti odvojene. Poenta koju sam predočio premijeru i tu poentu ću predočiti i predsjedniku bila je da oni imaju posebnu odgovornost i da bih želio da ohrabrim dijalog sa crkvom, a takođe i da se dođe do obostranog prihvatljivog rješenja. Međutim, ovo je samo skromna sugestija sa moje strane, a ne miješanje u ovu raspravu, to je čisto unutrašnja debata, ali mislim da je ovo nešto što spoljni svijet pomno posmatra kako će to biti riješeno. Mislim da su dijalog i obostrano prihvatljivo rješenje ključ".

Kada govorite o posebnoj odgovornosti i dijalogu, je li Vam prirodno da predsjednik Crne Gore koristi termin poput "ludački pokret" u ovoj napetoj situaciji? Kako komentarišete kampanju koja dolazi iz Srbije u vezi sa ovim pitanjem, sa druge strane? Brine li Vas kakav ishod može imati takav stav?

"Ne želim da učestvujem u unutrašnjoj politici bilo koje od zemalja u procesu pristupanja, ali kao što sam rekao, jasan kriterijum postavljen je u Kopenhaškim kriterijumima koji treba poštovati - i mogu samo da ohrabrim da se dođe do rješenja. Pokušao sam da razgovaram sa mitropolitom, pokušao sam da razgovaram sa premijerom, pokušaću da razgovaram sa predsjednikom. Ono što sam vidio je da se ovo, uz dobru volju, može riješiti. I ovo se mora riješiti", rekao je Varhelji.

U videu pogledajte kompletan intervju Varheljija TV Vijesti.

Bonus video: