Nikšićki taksisti ostali bez prihoda: Opština požurila da naplati taksu

Nikšićki taksisti ostali bez prihoda i pomoći, a dobili rješenje da plate porez za parkiranje na stajalištima
6730 pregleda 6 komentar(a)
Revnosni u naplati tažbina taksistima (ilustracija)
Revnosni u naplati tažbina taksistima (ilustracija)

Ministarstvo zdravlja donijelo je 18.marta, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, naredbu da se obustavlja taksi prevoz zbog zaštite građana od širenja korona virusa. U Nikšiću je veći broj taksista kojima je taj posao jedini izvor egzistencije, pa su bili neprijatno iznenađeni kada su prije dva dana od Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj dobili rješenje da moraju u roku od 10 dana da plate godišnju taksu za parkiranje na taksi stajalištu u iznosu od 50 eura za period od 3. marta do 31. decembra tekuće godine.

“Ako poreski obveznik dospjelu obavezu ne plati u propisanom roku, poreski organ će preduzeti zakonske mjere naplate. Žalba ne odlaže izvršenje rješenja”, stoji u rješenju koji je potpisala Slavica Zindović, sekretar tog Sekretarijata.

Jedan od taksista Veselin Milović kazao je da ne može da vjeruje da su u ovakvoj situaciji iz “Opštine požurili da pošalju rješenja ljudima koji su trenutno ostavljeni bez mogućnosti zarade”.

“Od toga posla živimo supruga, koja je imala dvije operacije, i troje maloljetne djece. Nakon što je obustavljen taksi prevoz ja sam četiri-pet dana išao u Opštinu, pisao zahtjeve i tražio prijem ne bih li dobio kakvu pomoć, ali niko nije htio da me primi. Samo su me sekretarice prebacivale sa jednog broja na drugi. Ne mogu da stupe u kontakt sa ljudima, da pomognu sugrađanima u ovom trenutku, ali mogu da nam pošalju rješenja da u roku od 10 dana moramo da platimo godišnju taksu za parkiranje na taksi stajalištu. Od čega da platim, kada nemam da prehranim porodicu”, kazao je Milović.

Njegov kolega Željko Perović kazao je da je očekivao da će ih lokalna uprava osloboditi plaćanja taksi za period za koji ne rade, a ne da će im poslati rješenja.

“Mislim da bi najispravnije bilo da nas oslobode plaćanja taksi i poreza za ovaj period kada ne radimo, a da nam, kada počnemo sa radom, prolongiraju plaćanje dažbina jer će nam trebati vremena da stanemo na noge. Ni do sada nijesmo imali neku veliku zaradu, jer je u Nikšiću 300 taksista. Sada ostajemo bez posla jedno vrijeme, dakle i bez novca, a tu je i gubitak mušterija, tako da sam očekivao da Opština reaguje na drugi način”, kazao je Perović.

“Vijesti” su pokušale da dobiju odgpvor od Slavice Zindović ali se ona nije javljala na pozive, niti odgovarala na poruku.

Bonus video: