Dizdarević: Astmatičari nijesu posebno ugroženi, ali da budu na oprezu

„Osobe sa alergijskim reakcijama inače imaju problema sa disajnim putevima za period javljanja alergije, ali se za sada čini da oni nijesu posebno podložniji obolijevanju od koronavirusa“, saopštava doktorka Dizdarević.
2988 pregleda 0 komentar(a)
Astma, Foto: Shutterstock
Astma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2020. 10:56h

Doktorka Denisa Dizdarević za Boje jutra je govorila o razlikovanju simptoma alergije od simptoma koronavirusa, kao i prevenciji u zaštiti astmaričara od koronavirusa.

„Alergije i druge respiratone bolesti dijele neke zajedničke simptome sa koronavirusom, poput otežanog disanja“, saopštava doktorka Dizdarević, napominjući da je sezona alergija i gripa tek počela pa je važno njihove simptome razlikovati od simptoma novog koronavirusa.

Kako kaže, iskustva epidemioloških kineskih studija, pokazuju da je samo 44 odsto onih koji su se na kraju prve sedmice bolesti javili bolnici imalo povišenu temperaturu, pa opšti simptomi koronavirusa mogu biti neupadljivi.

Međutim, kako ističe, oko petog dana bolesti dolazi do pogoršanja stanja i posebno otežanog disanja, pa se u tom slučaju, obavezno treba javiti ljekaru.

„Osobe sa alergijskim reakcijama inače imaju problema sa disajnim putevima za period javljanja alergije, ali se za sada čini da oni nijesu posebno podložniji obolijevanju od koronavirusa“, napominje doktorka.

Ona kaže da je važno da pacijenti redovno uzimaju ljekove i kontrolišu simptome, a zatim i da smanjuju rizik od infekcije poštovanjem svih izrečenih mjera socijalne distance, redovnog pranja ruku i dezinfekcije svih površina.

„Sve studije do sada podstiču pacijente da nastave sa terapijom primjene intranazalnih i inhalacionih kortikosteroida“, dodaje doktorka, ističući da sve mjere koje važe za sezonske alergije, kao što je ostanak kod kuće, naročito u trenutnoj situaciji redovno pomažu u smanjenju simptoma.

Kako pacijenti koji češće dodiruju oči i nos, usljed svraba zbog alergijske reakcije, mogu time sebi naškoditi i zaraziti se koronavirusom, doktorka Dizdarević preporučuje da se redovno peru ruke i svakako koriste ljekovi za smanjenje alergijskog svraba.

Doktorka Dizdarević dodaje da, usljed korišćenja agresivnih sredstava za pranje ruku, može doći do pojave ekcema ruku, zbog čega se savjetujue korišćenje sapuna na bazi ulja, kao i zaštitnih krema za ruke.

„Astmatičari nijesu kategorija koja zahtijeva posebne mjere, spram onih koje su izrečene do sada, pa je i za njih jako važno da ostanu kod kuće, a za sada nemamo saznanja o intezitetu uticaja koronavirusa na pogoršanje stanja astmaričara“, napominje Dizdarević.

Bonus video: