Paljenje vozila Vijesti: Ili je nalogodavac jači od vlasti ili je imao podršku

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković poziva na dodatni oprez, iako ga raduje napredak u istrazi
15054 pregleda 4 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2020. 19:55h

Dan nakon što su nadležni saopštili da su riješili devet godina star slučaj paljenja vozila Nezavisnog dnevnika Vijesti, u tom listu i Komisiji za praćenje istraga napada na novinare pozivaju na dodatni oprez i podsjećaju da su i ranije neki slučajevi napada na novinare gromoglasno najavljivani kao riješeni a onda nije bilo adekvatnog sudskog epiloga.

U svemu je i dalje nejasan motiv ovih napada kao i da li je nalogodavac imao svog nalogodavca.

Rasvjetljavanje slučaja paljenja vozila Nezavisnog dnevnika Vijesti iz 2011. i 2014. godine, došla su kao pravo iznenađenje s obzirom na protok vremena.

Za glavnog i odgovornog urednika lista Srdana Kosovića, ključno je utvrditi motiv, odnosno nalogodavce napada.

"Nebrojeno smo puta ponovili i ponavljamo opet – interesuje nas nalogodavac, a izvršioce je lako naći. Zato nas interesuje i da li je osumnjičeni ustvari samo izvršilac koji je organizovao neposredno izvršenje ili je doista mozak operacije. Ako je on mozak operacije, onda to može da znači samo dvije stvari s obzirom da je tek sad otkriven – da je jači od vlasti ili da je radio uz podršku dijela vlasti. Obje opcije su poražavajuće po crnogorsko društvo", istakao je Kosović za Televiziju Vijesti.

Policija i tužilaštvo su juče kao nalogodavca označili člana tzv. zagoričkog klana Radoslava Gila Stanišića, koji je u bjekstvu.

Vozila su, kako se sumnja, zapalili D.M. i S.P. koji su u vrijeme izvršenja bili maloljetni, pa ih je juče saslušao tužilac za maloljetnike i odredio im zadržavanje do 72 sata.

Obojica su poligrafski ispitivani i pali su na pitanja koja su se odnosila na paljenja vozila.

Ipak, nadležni još nisu utvrdili motiv.

"Mi imamo određena saznanja. Mi izviđaj nismo okončali, on i dalje traje. Naše istraživanje i preduzimanje dokaznih radnji će ići upravo i u tom cilju", istakao je Miroslav Turković, osnovni državni tužilac u Podgorici.

Zato predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković poziva na dodatni oprez, iako ga raduje napredak u istrazi.

"Za mene nijedan slučaj nije rasvijetljen dok ne dobije pravosnažnu sudsku presudu. Mi smo i do sada imali slučajeve da se gromoglasno najavljuju rasvetljavanja pojedinih napada na novinare, a da posle toga za nekoliko mjeseci ne bude ništa. Zbog toga je potreban dodatan oprez i dodatna pažnja, kako bi se ovi slučajevi zaista riješili na pravi i kvalitetan način", rekao je Marković za Televiziju Vijesti.

Sagovornici Televizije Vijesti podsjećaju da je i ranije dolazilo do hapšenja, pa čak i optuženja u slučaju napada na novinare i njihovu imovinu, ali da te istrage nisu bile djelotvorne.

"Do sada smo imali slučajeve napada na Oliveru Lakić i Željka Ivanovića, kada smo imali situaciju da su pojedina lica lažno svjedočila i priznala počinjenje krivičnog djela da bi se posle ispostavilo da niti su ta lica napala Oliveru Lakić niti su ta lica, iako su osuđena, pretukla Željka Ivanovića", rekao je Marković.

Premijer Duško Marković, poručio je da u borbi protiv svih koji ugrožavaju novinare, medije i njihovu imovinu neće biti uzmicanja, koliko god da je vremena potrebno za njihovo otkrivanje.

"Raduju nas poruke koje su fundamentalno razlikuju od onih koje su uslijedile uoči i posle samih napada, ali će prava posvećenost slobodi medija moći da se dokaže samo rješavanjem slučajeva do kraja. Ukoliko se to ne desi, bojim se da smo opet u zoni fingiranja", kazao je Kosović.

I posljednji teški slučaj napada na novinare, onaj na Oliveru Lakić prije dvije godine, i dalje tapka u mjestu.

Iako je policija osumnjičila nekoliko osoba za napad još prije godinu, još nema optužnice.

I tada je hapšenje došlo uoči Izvještaja Brisela o napretku Crne Gore.

Bonus video: