Perović: U istraživanju UNICEF nema mjesta ocjeni popularnosti političara, niti će ga biti

„Otkrili smo mnoštvo zanimljivih podataka i zabilježena je promjena u navikama građana, pa je većina njih reklo da sada češće pere ruke, manje odlazi u prodavnice i češće koristi dezinfekciona sredstva“, rekla je Perović, ističući da je svaki treći građanin saopštio da mu trenutna situacija ne pada lako
721 pregleda 0 komentar(a)
UNICEF, Foto: Shutterstock
UNICEF, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2020. 11:36h

Jelena Perović iz UNICEF-a, govorila je za Boje jutra o brojnim istraživanjima javnog mnjenja koje sprovode u kontekstu novonastale situacije sa koronavirusom.

„U okviru sistema Ujedinjenih nacija, pružamo pomoć u raznim oblastima, a sa instituacijama u Crnoj Gori imamo tijesnu saradnju, usljed čega je UNICEF pomogao da se sprovede kominikaciona strategija o ispitivanju stavova građana Crne Gore o epidemiji koronavirusa“, objašnjava Perović.

Ona ističe da je UNICEF i ranije sprovodio slična istraživanja na različite teme, poput promocije učešća djece sa smetnjama u razvoju, medijske pismenosti, kao i kampanje za hraniteljstvo, sprečavanja nasilja u porodici i slično.

„Naš rad je baziran na naučnim metodama, pa u našim istraživanjima ocjenjujemo kako se ljudi ponašaju, kako posmatraju trenutnu situaciju i kako ona na njih utiče“, kaže Perović, dodajući da se na osnovu rezultata takvih istraživanja dalje odlučuje o porukama koje će se slati javnom mnjenju.

Ona ističe da se istraživanja na temu koronavirusa sprovode jednom nedjeljno od početka epidemije, a da je posebnu pažnju zaokupilo istraživanje o povjerenju građana u ličnosti koje svakodnevno izvještavaju javnost o situaciji sa koronavirusom u Crnoj Gori.

„U istraživanju koje smo sproveli nema mjesta ocjeni popularnosti političara, niti će ga biti, u pitanju je ocjena povjerenja građana u insitutucije i u tačnost informacija koje se svakodnevno plasiraju u javnost“, napominje Perović.

Ona dodaje da povjerenje građana pokazuje koliko su te ličnosti uspješne u prenošenju poruka i informacija, što je važno radi procjene daljeg načina informisanja građana.

„Otkrili smo mnoštvo zanimljivih podataka i zabilježena je promjena u navikama građana, pa je većina njih reklo da sada češće pere ruke, manje odlazi u prodavnice i češće koristi dezinfekciona sredstva“, prenosi Perović, ističući da je svaki treći građanin saopštio da mu trenutna situacija ne pada lako.

Kako kaže, u istraživanju od prošle nedjelje fokus je bio na ekonomskim pitanjima, pa je tako svaki peti građanin kazao da mu je plata smanjena od početka krize.

„Sami građani su predložili nove mjere za koje smatraju da bi pomogli trenutnoj situaciji i to su novčana pomoć, opraštanje dugova za struju i komunalije, kao i subvencije za privrednike“, dodaje Perović.

Ona ističe da će naredna istraživanja biti fokusarana na pitanja promjene navika građana, mjerenje vremena koje građani provode u igri sa djecom, koliko često su offline, a koliko online, da li i u kojoj mjeri razgovaraju sa djecom o medijskim sadržajima i slično.

Bonus video: