"ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU"

Istraživanje: Građani, najviše vjeruju Mugoši, Erakoviću, Begiću, većina smatra da Uskrs treba da se slavi kući

"Od političara građani najviše vjeruju predsjedniku Vlade Dušku Markoviću"
23905 pregleda 62 komentar(a)
Mugoša i Begić, Foto: PR Centar
Mugoša i Begić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 11.04.2020. 10:41h

Zdravlje je građanima Crne Gore na prvom mjestu, potvrđuje i najnovije istraživanje agencije IPSOS koje je ove sedmice sprovedeno uz podršku UNICEF, saopšteno je danas iz UNICEF..

"Većina građana, 93 odsto, smatra da i pravoslavni i katolički velikodostojnici treba svojim vjernicima da poruče da ove godine Uskrs slave kod kuće, samo sa članovima svog domaćinstva, i time ih zaštite od rizika da se inficiraju. Najveće povjerenje građana uživa dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje. Slijede dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra i dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, dok od političara građani najviše vjeruju predsjedniku Vlade Dušku Markoviću", ističe se u saopštenju UNICEF.

Begić je poručio da se ahvaljuju građanima na povjerenju.

"Svi mi, zdravstveni radnici, radimo u najboljem interesu svih građana. Dodatnu snagu i odgovornost nam daje vaše povjerenje. Samo zajedno, složno možemo iz ove borbe izaći kao pobjednici i ja vam se, u ime svih koleginica i kolega zahvaljujem i na povjerenju i na disciplini. Hvala vam što ostajete doma, jer je to najbolji način da sačuvamo sebe, svoje porodice i cijelo društvo", poručio je Begić.

Iz UNICEF su kazali da je zdravlje građanima na prvom mjestu čak i po cijenu smanjenja prihoda.

"Više od dvije trećine građana bi pristalo na smanjenje prihoda zarad manjeg rizika od zaraze koronavirusom. Skoro svaki drugi građanin vjeruje da će jedino država imati kapaciteta da im pomogne. Više od dvije trećine građana navodi da su im jasne ekonomske mjere koje je Vlada donijela. Oko polovine građana kaže da su prihodi njihovog domaćinstva manji otkako je počela kriza s koronavirusom. Većini građana nije smanjena plata niti se boje da će ostati bez posla. Međutim, petina navodi da im je smanjena plata zbog ove krize, 17 posto se boji da će ostati bez posla, a 7% kaže da je već ostalo bez posla zbog krize", navodi se u saopštenju UNICEF.

"Svi ovi podaci jasno ukazuju da je ljudima zdravlje na prvom mjestu, ali i da ekonomska situacija već nije jednostavna, kao i da kriza s koronavirusom nije jednako uticala na finansijsku situaciju svih građana. Stoga je potrebno podržati one koji su najugroženiji", objašnjava Predrag Kurcubić, direktor Ipsos Adria East.

U saopštenju UNICEF se navodi i da većina građana, njih više od 80 odsto, smatra da bi najznačajnija pomoć Vlade došla kroz nove ekonomske mjere poput pružanja novčane pomoći ugroženima (86%), opraštanje računa za struju, vodu i komunallije za vrijeme trajanja ovih mjera (86%), kao i kroz davanje subvencija poljoprivrednicima i samostalnim preduzetnicima (81%).

"Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 819 građana Crne Gore u periodu od 7. do 9. aprila tekuće godine", zaključuje se u saopštenju UNICEF.

Preporučujemo za Vas