Radnici rade do iznemoglosti: Manjak radne snage u nikšićkoj Željezari, a proizvodnja povećana

U fabrici su se nedavno pohvalili povećanjem poizvodnje u odnosu na kraj prošle godine i obezbjeđivanjem kupaca za narednih nekoliko mjeseci. Zbog pojačanog obima posla, Sindikat je od uprave tražio da se radnicima olakša tako što će primiti novi kadar, ali je umjesto toga doslo do preraspodjele radnog vremena. Sumnjaju da će to uticati i na zarade zaposlenima koje se kreću između 400 i 450 eura
1611 pregleda 0 komentar(a)
Toščelik Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Teški fizički poslovi na proizvodnji specijalnih čelika, od pojave koronavirusa, za radnike Željezare još su teži. Dok dio zaposlenih koristi plaćeno odsustvo, ostali su, kazu, na izmaku snage.

"Opterećenje na radu je ogromno, dolazi do premorenosti radnika, do fizičke iscrpljenosti. Može doći do povreda, pošto su to najteži poslovi. Nedostaje nam sigurno 15 radnika u pogonu Čeličane, a toliko i u ostalim pogonima", kazao je Željko Rabrenović iz Sindikata Željezare Tosčelik.

Rad je organizovan kroz trobrigadni sistem u tri smjene, a u jednoj brigadi rade dva ili najviše tri čovjeka. Problem je i što pojedini radnici nemaju prevoz.

Čuli smo sa relevantnih adresa da je poslodavac dužan da obezbijedi prevoz. Ima udaljenih i po 20km, ne znam kako se sve snalaze i koliko onome ko nema svoj prevoz treba novca da dođe do posla", kazao je Miodrag Krivokapić, radnik Željezare.

"Ima ljudi koji dvije godine nisu koristili godišnji odmor, a razlog je upravo nedostatak radne snage. Ako odu na odmor, nema ko da radi", kazao je Rabrenović.

U fabrici su se nedavno pohvalili povećanjem poizvodnje u odnosu na kraj prošle godine i obezbjeđivanjem kupaca za narednih nekoliko mjeseci. Zbog pojačanog obima posla, Sindikat je od uprave tražio da se radnicima olakša tako što će primiti novi kadar, ali je umjesto toga doslo do preraspodjele radnog vremena. Sumnjaju da će to uticati i na zarade zaposlenima koje se kreću između 400 i 450 eura.

"Mi smo se zato obratili Inspekciji rada, preko USS. Oni su izašli na lice mjesta i njihov odgovor je bukvalno prepitivanje odluke poslodavca. Vidjeli su o čemu se radi, ali su poslodavca abolirali odgovornosti", kazao je Rabrenović..

Zato će se žaliti Ministarstvu rada. Radnici podsjećaju I da su od septembra pa do kraja prošle godine pristali na plate umanjene za 10 odsto, ali sada od vlasnika očekuju da ih za to nagradi.

Poslovni ambijent je dobar, očekujemo povećanje plata koje su obećali, kazao je Krivokapić.

Iz uprave Tosčelika "Vijestima" nijesu odgovorili da li shodno povećanju proizvodnje planiraju zapošljavanje novih radnika i povećanje zarada koje su ranije najavili za apri

Bonus video: