Mogućnost odlaganja izmirivanja poreskih obaveza do sada iskoristilo oko 1500 pravnih lica i oko 60 fizičkih lica

„Ovih dana ne komuniciramo sa korisnicima u prostorijama Poreske Uprave, ali postoji veliki broj online servisa koji omogućavaju svima da nam se obrate“, prenosi Vuletić.
1102 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište Poreske uprave u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Sjedište Poreske uprave u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2020. 10:01h

Milica Vuletić iz Poreske uprave Crne Gore za Boje jutra je govorila o tome koliko je epidemija koronavirus uzrokovala izmirivanje poreskih obaveza.

„Epidemija je uzrokovala poteškoće u poslovanju, a mi smo na osnovu Vladine uredbe omogućili fizičkim i pravnim licima koja su poreski obveznici, da odlože plaćanje i izmirivanje svojih obaveza“, saopštava Vuletić.

Ona saopštava da je ovu mogućnost do sada iskoristilo preko 1500 pravnih lica koja su, kao i oko 60 fizičkih lica poreskih obveznika.

Kako kaže, Vladina uredba se odnosi na period od tri mjeseca, a svi oni koji žele da iskoriste tu mogućnost mogu posjetiti portal Poreske uprave, dok oni koji nijesu u toj mogućnosti, mogu dostaviti prijavu za odlaganje plaćanja poreza putem mejla ili poštom.

„Ovih dana ne komuniciramo sa korisnicima u prostorijama Poreske uprave, ali postoji veliki broj online servisa koji omogućavaju svima da nam se obrate“, dodaje ona.

Vuletić napominje da ovu mogućnost mogu da iskoriste svi poreski obveznici koji plaćaju neku od poreskih obaveza, kao i oni koji već koriste usluge reprograma, a plaćanje se može odložiti za najviše 90 dana, odnosno tri mjeseca.

„Poreska uprava nije ovlašćena da kreira politiku subvencioniranja, ali vidimo da je Vlada Crne Gore preduzela aktivnosti kako bi poreskim obveznicima olakšala ispunjavanje obaveza“, prenosi Vuletić i napominje da pravna lica koja posjetuju digitalni sertifikat mogu, prilikom podnošenje IOPPD obrazaca, odabrati opciju za odlaganje plaćanja i tako iskoristiti ovu mogućnost.

Bonus video: