Joksimović: Čovjekova nadmoć zasnovana je na tehnologiji, kada ona izostane, priroda počinje da diše

Joksimović navodi da je čovjekova nadmoć nad prirodom zasnovana samo na tehnologiji kojom se raspolaže, ali kada ona zakaže, osjete se i promjene koje su uočljive u našoj okolini
1543 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Joksimović za Boje jutra, Foto: AP
Aleksandar Joksimović za Boje jutra, Foto: AP
Ažurirano: 23.04.2020. 10:01h

Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora, za Boje jutra je govorio o uticaju čovjeka na prirodu.

„Možemo reći da se u prirodi čuje tišina, obustavljen je saobraćaj, pa možemo primijetiti da odsustvo čovjeka dobro djeluje na prirodu“, kaže Joksimović.

Kako je kazao, snimci koji su zabilježili povratak brojnih biljnih i životinjskih vrsta na njihova prirodna staništa su vrlo poučni i pokazuju nam da priroda trenutno diše i oporavlja se.

„Ovo treba da nam bude važna poruka, jer ne brinemo dovoljno o planeti na kojoj živimo, jer druge nemamo“, saopštava Joksimović i dodaje da je ovaj period relativno kratak za značajniju obnovu prirode, pa se o njoj uvijek mora voditi računa na ovaj način.

Joksimović dodaje da je čovjekova nadmoć nad prirodom zasnovana samo na tehnologiji kojom se raspolaže, ali kada ona zakaže, osjete se i promjene koje su uočljive u našoj okolini.

„Ne bih rekao da je Jadransko more najzagađenije, on jeste opterećen industrijom, ali je to i dalje plavo i prozirno more“, kaže biolog i napominje da je najveći problem plastika koja se može naći u morskom području.

On dodaje da se tokom istraživanja morskog dna može naići na tragove čovjeka, velike količine plastičnog otpada i izgubljenih morskih mreža u koje se upliću morske životinje.

Bonus video: