Na kanalu #Učidoma prisutni i zdravi stilovi života, fizička aktivnost naročito važna kod adolescenata

Kako ističe profesor Rajković, fizička aktivnost je jedna od osnovnih ljudskih potreba, naročito kod djece, a nedostatak fizičke aktivnosti može uticati i na pad imuniteta.
1081 pregleda 0 komentar(a)
Vježbanje na otvorenom, Foto: Vuk Lajović
Vježbanje na otvorenom, Foto: Vuk Lajović

Na kanalu Uči doma mogu se pratiti i sadržaji predmeta zdravi stilovi života, a za Boje jutra je o ovom predmetu govorio profesor Marko Rajković.

„Zdravi stilovi života je izborni predmet, a pokriva teme adolescencije, fizičke aktivnosti, seksualnosti, pravilnoj ishrani i slično“, kaže profesor Rajković

On napominje da su sve teme prilagođene uzrastu učenika, kao i da je higijena preventivni dio medicine, pa je važna u normalnim okolnostima jednako kao i u trenutnim uslovima epidemije.

„Ruke treba prati redovno, tečnim ili čvrstim sapunom i mlakom vodom, a naročito oprati dlanove i osušiti ruke posebnim peškirom“, objašnjava profesor.

On tinejdžerima savjetuje da izbjegavaju visokokaloričnu hranu, slatkiše i slanu hranu, ali i cigarete i alkohol, a da povećaju unos voća i povrća.

Kako ističe profesor, fizička aktivnost je jedna od osnovnih ljudskih potreba, naročito kod djece, a nedostatak fizičke aktivnosti može uticati i na pad imuniteta.

„Srednjoškolcima preporučujem da sada koriste otvorene prostore za vježbu, hodanje, trčanje, čučnjeve, iskorake i razne druge vježbe snage“, dodaje Rajković.

On objašnjava da je najbolje praktikovati vježbanje 3-4 puta nedjeljno, u trajanju od 40 minuta do sat vremena, ali i voditi računa o pravilnoj ishrani.

„Naročito je važna šetnja, a neki stručnjaci kažu da je brzi hod jako učinkovit u gubitku tjelesne težine, čak i više od trčanja“, ističe profesor Rajković.

Bonus video: