Naučnica Zarić: Testirana prva dva dobrovoljca, vakcina protiv koronavirusa možda na jesen

Kako je kazala naučnica Zarić, jedino u slučaju da se vakcina pokaže efikasnom i bezbjednom, ona će moći da bude spremna do jeseni ove godine, u idealnom scenariju.
2299 pregleda 2 komentar(a)
Marija Zarić za Boje jutra, Foto: Shutterstock
Marija Zarić za Boje jutra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2020. 09:43h

Nedavno je profesorka imunologije sa Univerziteta Oksford, Sara Gilbert, najavila da bi vakcina protiv koronavirusa mogla bi biti dostupna već u septembru.

U kojoj fazi je testiranje i koliko je realno očekivati da se to desi na jesen za Boje jutra je govorila naučnica Marija Zarić, koja je u timu profesorke Gilbert.

„Dostupnost same vakcine zavisi od njene efikasnosti i sigurnosti, a u ispitivanju ćemo testirati pet hiljada ljudi, od čega će prva polovina primiti vakcinu protiv koronavirusa, a druga polovina će primiti kontrolnu vakcinu protiv meningitisa“, objašnjava Zarić.

Ona kaže da mala izloženost virusu i nemogućnost da se on pronese može uticati na odugovlačenje testiranja, jer neće biti mogućnosti da se ispitanici zaraze virusom.

„Ono što treba da uradimo jeste da se pripremimo za proizvodnju dovoljne količine vakcina, pojedini govore o milionima, ali za sada nema industrijskog postrojenja koje može napraviti tako veliki broj vakcina u kratkom periodu“, dodaje naučnica Zarić.

Kako je kazala, jedino u slučaju da se vakcina pokaže efikasnom i bezbjednom, ona će moći da bude spremna do jeseni ove godine, u idealnom scenariju.

„Istraživanje smo započeli prije tri mjeseca, a sada je u toku faza jedan, gdje ćemo vakcinisati oko hiljadu ispitanika mlađe populacije, a za mjesec dana će se ponoviti postupak sa pripadnicima starije populacije“, saopštila je Zarić i dodala da su juče vakcinisana prva dva ispitanika.

Ona je objasnila da se u procjeni efikasnosti vakcine ne porede ispitanici pojedinačno, već različite grupe ispitanika.

„Nije bilo teško naći volontere za ispitivanje, odziv među stanovništvom je bio jako dobar“, istakla je naučnica.

Kako dodaje, u osnovi vakcine se nalazi oslabljena verzija običnog virusa koja je modifikovana i ne može izazvati infekciju, a njemu je dodat genetski materijal koronavirusa u vidu proteina koji je i ključan element ovog virusa.

„Nadamo se da ćemo vakcinom razviti imunski odgovor upravo na taj protein koronavirusa, koji će spriječiti da virus prodre u organizam“, kazala je Zarić.

Ona ističe da su vakcine generalno jako bezbjedne i da umnogome štite populaciju, što se, kako kaže, može vidjeti u istorijskim primjerima borbe protiv velikih boginja ili mnogih drugih bolesti.

„Teorije da vakcine izazivaju autizam i druga oboljenja su u potpunosti naučno neutemeljene i ne treba se oslanjati na takve konstatacije, već slušati nauku i rezultate dosadašnjih istraživanja“, napominje naučnica.

Kako prenosi Zarić, u Velikoj Britaniji stanje nije najbolje, jer postoji veliki broj oboljelih, a Vlada Velike Britanije je donirala dvadeset miliona funti Institutu koji sprovodi istraživanje.

„Mi nijesmo jedini koji sprovode slično istraživanje, već je u istu misiju uključeno sedam kliničkih studija i ja se nadam da će neko od nas uspjeti da pronađe efikasnu vakcinu“, zaključila je naučnica Zarić.

Bonus video: